18/10/2019

Μητσοτάκης-Τσίπρας υπέρ της ένταξης Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην Ε.Ε.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΠΩΣ ...
- Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΟΖ, ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ, ΕΔΙΩΞΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ, ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΟΣ ΣΤΗΝ Β.ΗΠΕΙΡΟ
- ΚΑΙ ΟΙ ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΓΙΑ ΑΥΤΟ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΩΡΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γαλλία, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και τη Δανία, είναι η χώρα που πρωτοστάτησε στο να μη ληφθεί απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Ο λόγος είναι ότι η Γαλλία ζητά επιτακτικά να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών - μελών και μέχρι να πείσει και τα υπόλοιπα κράτη, μπλοκάρει την ισχύουσα διαδικασία, καθώς όπως είναι γνωστό για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα απαιτείται η έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Κρίσιμη για τις εξελίξεις θεωρείται η στάση της Γερμανίας, καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τη μία πλευρά πιέζει και μάλιστα σθεναρά για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και από την άλλη, διαμηνύει -όπως έκανε και στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν- ότι στηρίζει τη θέση της Γαλλίας για ριζικές αλλαγές στην πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Αθήνας, πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσονται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων και της Βόρειας Μακεδονίας (θέμα για το οποίο γίνεται και ο μεγαλύτερος ντόρος) και της Αλβανίας, καθώς θεωρούν τη συγκεκριμένη απόφαση βήμα υπέρ της σταθεροποίησης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως -ανεξάρτητα από τη διαφωνία τους- από τη στιγμή που ισχύει η Συμφωνία των Πρεσπών αφενός πρέπει να τηρείται από τους γείτονες, αφετέρου τα βήματα που θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Δυτ. Βαλκανίων πρέπει να γίνουν και η έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε με την Βόρεια Μακεδονία (με την προϋπόθεση ότι τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών) είναι βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1524964/mitsotakis-tsipras-uper-tis-entaksis-b-makedonias-kai-albanias-stin-ee

No comments :

Post a Comment