04/09/2019

Το Ιράν νομιμοποίησε το "digital coin mining"

Η ιρανική κυβέρνηση ενέκρινε το digital coin mining. Η ανακοίνωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019 από την Οικονομική Επιτροπή της χώρας, ώθησε τις αρχές να βρουν τρόπους για να ελέγξουν το crypto mining μέσα στις τρέχουσες νομικές της δομές. Χάρη στο μειωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, το mining είχε αναπτυχθεί πριν ακόμα νομιμοποιηθεί επισήμως. Η επιδείνωση της οικονομίας σε συνδυασμό με το ασταθές ιρανικό νόμισμα ώθησε τους πολίτες να υιοθετήσουν ψηφιακά νομίσματα. Ως εκ τούτου, το mining όχι μόνο κρατά χρήματα μέσα στη χώρα, αλλά δημιουργεί επίσης συνάλλαγμα. Αν και το Ιράν έχει δώσει το πράσινο φως για το mining, δεν είναι σαφές εάν οι αρχές θα αλλάξουν την προηγούμενη στάση τους σχετικά με τα cryptocurrencies ως μέσο τοπικών πληρωμών. Μια από τις δραστηριότητες που αποσκοπεί να απαγορεύσει το σχέδιο είναι η χρήση ψηφιακών νομισμάτων για τοπικές πληρωμές.

Μια μελέτη που διεξήχθη από την Crescent Electric Supply Company βρήκε το κόστος του mining 1 Bitcoin να είναι τόσο χαμηλό όπως $ 3.217. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της ενέργειας Mostafa Rajabi ανέφερε 7% αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας τον προηγούμενο μήνα ως αποτέλεσμα των πολυάριθμων εκμεταλλεύσεων στην ισλαμική δημοκρατία.  Ο Homayun Haeri, αναπληρωτής υπεύθυνος για τον ηλεκτρισμό και την ενέργεια στο Υπουργείο Ενέργειας, ανέφερε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν μια πρωτοβουλία για την επιβολή τέλους ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις δραστηριότητες. Ο Haeri αντιτάχθηκε πρόσφατα στις κυβερνητικές επιδοτήσεις λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις mining θα πρέπει να πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε πραγματικές τιμές, δεδομένου ότι οι ιρανικές αρχές χρησιμοποιούν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τις επιδοτήσεις ενέργειας.

Ο Abdolnaser Hemmati, διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν (CBI), υποστήριξε ότι οι ασχολούμενοι στο Ιράν με το digital coin mining  πρέπει να οικοδομήσουν την τοπική οικονομία αντί να διοχετεύουν  τα «mined Bitcoins» στο εξωτερικό. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η εξόρυξη πρέπει να εξαρτάται από τις τιμές εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προς το παρόν, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχονται σε 0,7 έως 0,10 δολάρια ανά kW⋅h. Οι λεγόμενοι Bitcoin miners, ωστόσο, καταβάλλουν μόνο 0,05 δολάρια ανά watt, το οποίο αποτελεί το τέλος για τις γεωργικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Σε μια προηγούμενη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Ιράν, Elias Hazrati, δήλωσε ότι το cryptocurrency πρέπει να αναγνωριστεί ως επίσημος τομέας, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να λαμβάνει φορολογικά και τελωνειακά έσοδα. Η Επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει ένα δασμολογικό πρόγραμμα  στο mining που αντιστοιχεί με το κόστος εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και ο Αντιπρόεδρος Ενέργειας Homayun Haeri, δεν αποκάλυψε τα ακριβή στοιχεία, ανέφερε ότι οι τιμές εξαγωγής εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα, το κόστος καυσίμων του Περσικού Κόλπου.

Τον Ιούνιο του 2019, οι ιρανικές αρχές είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις mining με την άνοδο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Τότε η κυβέρνηση δεν είχε δηλώσει την επίσημη θέση της. Πριν από λίγο καιρό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας, Mostafa Rajabi, απέδωσε την αστάθεια στην τάση δικτύου που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στο mining. Η δήλωση αυτή ακολούθησε το κλείσιμο δύο εγκαταστάσεων στο Yazd. Είχαν περίπου 1000 μηχανές mining. Ορισμένες μονάδες λειτουργούσαν μέσα σε σχολεία όπου ο ηλεκτρισμός ήταν δωρεάν. (Ο Kamil Brejcha ομολόγησε την εγκατάσταση εγκαταστάσεων  Crypto mining δίπλα στα θερμοκήπια του, για να εκμεταλλευτεί το φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα που λάμβανε για τη λειτουργία τους.)Ο Ρατζάμπι αναγνώρισε ότι η ενέργεια για εξόρυξη ενός μόνο Bitcoin θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 24 νοικοκυριά για ένα χρόνο. 

Λόγω του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και των αυστηρών πολιτικών στην Κίνα, πολλοί Κινέζοι παραγωγοί μετακινούνται στο Ιράν καθώς και σε άλλους προορισμούς όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Ισλανδία, η Καμπότζη, η Νοτιοανατολική Ασία και το Βιετνάμ. Ο Nima Dehqan, αναλυτής στην blockchain startup Areatak, δήλωσε ότι  αυτοί οι επενδυτές αποχώρησαν από χώρες όπως η Ουκρανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Αρμενία.

https://www.secnews.gr/188513/to-iran-nomimopoiei-episima-to-crypto-mining/

No comments :

Post a Comment