25/09/2019

Έκλεισε η νέα συμφωνία για τις βάσεις των Η.Π.Α στην Ελλάδα ;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών συμφώνησαν στο τελικό κείμενο. Η χρονική διάρκεια της νέας αμυντικής συμφωνίας δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν μία από τις δύο πλευρές την καταγγείλει. Η συμφωνία θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο σε 15 μέρες στην Αθήνα.

Τα βασικά στοιχεία της νέας συμφωνίας είναι:
  • Η συνέχιση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας και η επέκταση των εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή η βάση της Σούδας είναι η πιο σημαντική αμερικανική βάση στην ευρύτερη περιοχή.
  • Η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η χρήση του από το αμερικανικό Ναυτικό. Υπενθυμίζεται ότι η Αλεξανδρούπολη ήταν το επίκεντρο της δραστηριότητας των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από τον Ελλάδα τον Ιουλίο του 2018.
  • Η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα.
  • Η χρήση από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αμερικανικών UAV.
https://www.cnn.gr/news/politiki/story/191767/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το παρασκήνιο που οδήγησε στη νέα συμφωνία για τις βάσεις

"Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει εγγυήσεις ασφαλείας, με κάποια μορφή. Οπως επίσης και πολεμικό υλικό από το πλεόνασμα του αμερικανικού Πενταγώνου. Η παρουσία των Αμερικανών σε ορισμένα ευαίσθητα γεωπολιτικά σημεία έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα, αλλά δεν αρκεί. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν φτάσει σε ένα σημείο ωρίμανσης. Το μέλλον θα είναι ευοίωνο και θετικό, εάν οι δύο πλευρές συνεχίσουν να μιλάνε με ανοιχτά χαρτιά, και εφόσον γίνει πλήρως αντιληπτό από την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά (πάνω και κάτω από τα ραντάρ), τώρα ήλθε η ώρα να εξασφαλίσει η χώρα κάποια στρατηγικά ανταλλάγματα. " (Αλέξης Παπαχελάς στην Καθημερινή)

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://www.semedenergydefense.com/big-u-s-investments-in-strategic-sectors-of-mutual-benefit-2/

No comments :

Post a Comment