09/09/2019

Πώς η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της με κοινές ασκήσεις στη Ν/Α Ασία

Ολοκληρώθηκε η άσκηση Falcon Strike 2019 πριν λίγες μέρες, η οποία διεξήχθη στην Ταϊλάνδη μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας αυτής και της Κίνας. Η Κίνα συμμετείχε με το εγχώριο μαχητικό της αεροσκάφος J-10, ενώ στην αποστολή συμμετείχαν και αεροσκάφη υποστήριξης. Πρόκειται για μία ακόμα άσκηση του τύπου, καθώς κινέζικα μαχητικά αεροσκάφη έχουν μεταβεί ξανά στην Ταϊλάνδη για ασκήσεις.

H Κίνα δεν έχει πολλές προσβάσεις σ’ αυτήν την περιοχή της Ν/Α Ασίας, καθώς οι περισσότερες χώρες είναι προσκείμενες στην Δύση, είτε είναι ανταγωνιστικές απέναντί της είτε είναι… η Ινδία. Ακόμα και η ίδια η Ταϊλάνδη διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τις ΗΠΑ με την πλειοψηφία του αμυντικού της υλικού να είναι αμερικανικής προέλευσης ενώ κι οι ΗΠΑ διατηρούν συστηματική παρουσία στην περιοχή με συχνές επισκέψεις αμερικανικών πλοίων σε λιμάνια της χώρας και διενέργεια αντίστοιχων ασκήσεων. Σε κάποιες λίγες χώρες με φιλικό καθεστώς, όπως η Μιανμάρ και το Λάος, η Κίνα έχει καταφέρει να αποκτήσει προσβάσεις προμηθεύοντάς τις χώρες αυτές με φτηνά αμυντικά συστήματα δικιάς της παραγωγής, προκειμένου αυτές να μην εξαρτιώνται από την Δύση.

Ωστόσο, με την συμμετοχή σε διεθνείς ασκήσεις στην περιοχή, μπορεί να έχει συνεχή παρουσία και να υπενθυμίζει σε όλους – σύμμαχους κι ανταγωνιστές – την ύπαρξή της, αλλά και τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις.

https://www.ptisidiastima.com/falcon-strike-2019-2/

No comments :

Post a Comment