13/09/2019

Για "έρευνες" νοτιοδυτικά του Καστελόριζου στέλνει το Bilim 2 η Τουρκία - Ανανέωση: Πραγματοποιεί ανενόχλητο "έρευνες" εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Σε αιφνιδιαστικό τεστ αντιδράσεων υποβάλει την Αθήνα η Τουρκία, καθώς ενώ το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει στην Αττάλεια, στέλνει από σήμερα μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου για «ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες» το σκάφος Bilim 2 σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου αλλά και μεταξύ του Καστελόριζου - Ρόδου - Καρπάθου. Πάντως αν και η παράνομη τουρκική Navtex εκδόθηκε το μεσημέρι, μια ώρα αργότερα το Bilim 2 βρισκόταν ακόμη δεμένο στη Μαρμαρίδα. Η επιλογή των σημείων που θα πραγματοποιήσει την έρευνά του το Bilim 2 ταυτίζεται ουσιαστικά με τη διεκδίκηση της Τουρκίας για «Γαλάζια Πατρίδα» που υφαρπάζει όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας μόνο τα χωρικά ύδατα των νησιών (δηλαδή τα 6 ν.μ.)

Οι ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες δεν γίνονται επί του βυθού και δεν επηρεάζουν την υφαλοκρηπίδα, αλλά είναι προφανής η στόχευση της τουρκικής πλευράς τόσο για την επιλογή της περιοχής που αναγγέλθηκε η έρευνα όσο και για την χρονική στιγμή, που υπάρχουν πληροφορίες στο πλαίσιο και των επιχειρήσεων υβριδικού πολέμου που ασκεί η Άγκυρα, ότι το δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος θα κατευθυνθεί ίσως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πάντως ακόμη και για τις ωκεανογραφικές έρευνες η Navtex για την αναγγελία τους πρέπει να εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές και όχι από τον σταθμό της Αττάλειας, καθώς και με αυτό τον τρόπο αμφισβητείται η άσκηση θαλάσσιων αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή περιοχή.

https://www.liberal.gr/diplomacy/gia-ereunes-notiodutika-tou-kastelorizou-stelnei-to-Bilim-2-i-tourkia/266452

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: "ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ... 6,001Ν.Μ ΝΟΤΙΩΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΣ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ (ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ), ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΗΝ ΛΑΔΟΞΕΡΑ."
(ΞΑΝΑ)-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ: https://isxys.blogspot.com/2019/07/blog-post_28.html

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ, ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ, ΕΙΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΑ, ΟΠΩΣ ΠΑΓΙΩΣ ΓΕΛΟΙΑ, ΔΗΘΕΝ-ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ. (ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΠΛΟΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ).
  • ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ  (ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ, (ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ, ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ)  ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΧΕΣΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ (6 ΜΗΝΕΣ, ΤΟ ΠΟΛΥ) ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ.
  • ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΗΣ ΑΟΖ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 14/9: Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ" ΛΥΘΗΚΕ. ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ "ΣΕΝΑΡΙΟ". ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.
Στην «ευρύτερη» περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες (15/9) το τουρκικό «ερευνητικό» σκάφος Bilim 2. H Άγκυρα υλοποιεί έτσι τη νέα NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύοντας τη μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικόύ χαρακτήρα, που έχει δεσμεύσει μέχρι σήμερα. Για την ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχή εντός (άνωθεν) της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθεί τις κινήσεις του Bilim 2. Το ερευνητικό τουρκικό πλοίο θα βρίσκεται για τρεις μέρες στα νότια του Καστελλόριζου, αλλά και μεταξύ του Καστελόριζου–Ρόδου–Καρπάθου.

ΑΜΠΕ

2 comments :

  1. Anonymous15/9/19 13:45

    Τίποτα ανησυχητικό δεν βλέπουν οι ΕΔ... Oι Τούρκοι ψάχνουν για υδρίτες και Παράλληλα κάνουν τοπογραφικό του βυθού για να κινούνται καλύτερα τα Τουρκικά υποβρύχια σε περίπτωση επίθεσης.

    https://zcode-gr.blogspot.com/2019/09/blog-post_25.html

    ReplyDelete
  2. Anonymous15/9/19 17:40

    ΚΟΥΡΗΤΗ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ
    Ν. Δένδιας: Επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία χωρίς εκπτώσεις

    https://www.liberal.gr/diplomacy/n-dendias-epanekkinisi-ton-scheseon-me-tourkia-choris-ekptoseis-sta-kuriarchika-mas-dikaiomata/266578

    ReplyDelete