Μια φινλανδική εταιρεία η "Solar Foods" που συνεργάζεται με τον ΕΟΔ (ESA) για σκοπούς σίτισης αστροναυτών σε αποστολές στον Άρη, ανέπτυξε μια μέθοδο με την οποία παράγεται ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες προϊόν το οποίο έχει την εμφάνιση και τη γεύση σιτάλευρου. Παράγεται μέσω μιας διαδικασίας που θυμίζει την αντίστοιχη διαδικασία παραγωγής μπύρας. Ζωντανά μικρόβια τοποθετούνται σε υγρό και τρέφονται με φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου, που απελευθερώνονται από το νερό μέσω ηλεκτρισμού. Τα μικρόβια δημιουργούν πρωτεΐνη, η οποία στη συνέχεια αποξηραίνεται, με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή σκόνης/"αλευριού". Η συγκεκριμένη σκόνη, γνωστή ως Solein, μπορεί να αποκτήσει υφή μέσω 3D εκτύπωσης ή να προστεθεί σε πιάτα και τρόφιμα ως συστατικό. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Ελσίνκι αξιοποιεί για τους σκοπούς της έρευνάς της, το VTT Technical Research Centre of Finland και το Lappeenranta University of Technology.
Ο Πάσι Βαϊνίκα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είπε ότι η Solar Foods έχει δημιουργήσει μια «ουδέτερη» από άποψης εκπομπών άνθρακα μέθοδο για την παραγωγή μιας πλήρως φυσικής πρωτεΐνης, χωρίς να σπαταλάται νερό ή γη. «Είναι ένα εντελώς νέο είδος τροφής, ένα νέο είδος πρωτεΐνης, διαφορετικό από όλες τις τροφές στην αγορά σήμερα ως προς το πώς παράγεται, καθώς δεν απαιτεί γεωργικές ή υδάτινες εκτάσεις για την καλλιέργεια». Ο Βαϊνίκα υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια πραγματική επανάσταση σε σχέση με χιλιάδες χρόνια παραγωγής τροφής: «Αν πάμε πίσω στον χρόνο, στις κοινωνίες των συλλεκτών, απλά χρησιμοποιούμε περισσότερα από τα ίδια φυτά και ζώα». Ωστόσο, όπως είπε, δεν αναμένει το προϊόν αυτό, το οποίο περιέγραψε ως «την πιο φιλική προς το περιβάλλον πρωτεΐνη στον κόσμο», να «απειλήσει» τους αγρότες μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά ότι θα αποτελέσει μια «νέα σοδειά για τους ανθρώπους». Τα 3/4 των θερμιδών του κόσμου προέρχονται από 12 είδη φυτών και πέντε είδη ζώων, ενώ το 1/4 του αποτυπώματος άνθρακα του πλανήτη οφείλεται στην παραγωγή τροφής. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως κατά τα μέσα του αιώνα θα χρειάζεται αύξηση των τροφίμων της τάξης του 50%-70%.
Η "Solar Foods" θα υποβάλει αίτηση στην Ε.Ε για την σχετική άδεια αργότερα μέσα στο έτος πριν αρχίσει την παραγωγή για εμπορικούς σκοπούς το 2021. Σχεδιάζει να διαθέσει προϊόν που αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια γεύματα μέσω σουπερμάρκετ εντός διαστήματος δύο ετών, σε κόστος 5 ευρώ το κιλό.
ΑΜΠΕ
Ο Πάσι Βαϊνίκα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είπε ότι η Solar Foods έχει δημιουργήσει μια «ουδέτερη» από άποψης εκπομπών άνθρακα μέθοδο για την παραγωγή μιας πλήρως φυσικής πρωτεΐνης, χωρίς να σπαταλάται νερό ή γη. «Είναι ένα εντελώς νέο είδος τροφής, ένα νέο είδος πρωτεΐνης, διαφορετικό από όλες τις τροφές στην αγορά σήμερα ως προς το πώς παράγεται, καθώς δεν απαιτεί γεωργικές ή υδάτινες εκτάσεις για την καλλιέργεια». Ο Βαϊνίκα υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια πραγματική επανάσταση σε σχέση με χιλιάδες χρόνια παραγωγής τροφής: «Αν πάμε πίσω στον χρόνο, στις κοινωνίες των συλλεκτών, απλά χρησιμοποιούμε περισσότερα από τα ίδια φυτά και ζώα». Ωστόσο, όπως είπε, δεν αναμένει το προϊόν αυτό, το οποίο περιέγραψε ως «την πιο φιλική προς το περιβάλλον πρωτεΐνη στον κόσμο», να «απειλήσει» τους αγρότες μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά ότι θα αποτελέσει μια «νέα σοδειά για τους ανθρώπους». Τα 3/4 των θερμιδών του κόσμου προέρχονται από 12 είδη φυτών και πέντε είδη ζώων, ενώ το 1/4 του αποτυπώματος άνθρακα του πλανήτη οφείλεται στην παραγωγή τροφής. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως κατά τα μέσα του αιώνα θα χρειάζεται αύξηση των τροφίμων της τάξης του 50%-70%.
Η "Solar Foods" θα υποβάλει αίτηση στην Ε.Ε για την σχετική άδεια αργότερα μέσα στο έτος πριν αρχίσει την παραγωγή για εμπορικούς σκοπούς το 2021. Σχεδιάζει να διαθέσει προϊόν που αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια γεύματα μέσω σουπερμάρκετ εντός διαστήματος δύο ετών, σε κόστος 5 ευρώ το κιλό.
ΑΜΠΕ
No comments :
Post a Comment