12/06/2019

Ιταλία: Περιορίζει την είσοδο σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες - Γερμανίδα κινδυνεύει με 20 χρόνια φυλάκισης επειδή μετέφερε παράνομα, περιοσσότερους από 1000 λαθρομετανάστες. - Η Γερμανία αποχώρησε από την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Sophia»

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα ένα νέο διάταγμα που περιορίζει την είσοδο σκαφών στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, μια απόφαση που στοχεύει να περιορίσει τη δραστηριότητα των "φιλανθρωπικών" οργανώσεων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες.

Το διάταγμα περιλαμβάνει 18 άρθρα και προβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή προστίμου ύψους από 10.000 έως 50.000 ευρώ “στον καπετάνιο, τον ιδιοκτήτη ή τη ναυτιλιακή εταιρεία” του σκάφους που θα μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου. Αν κάποιο πλοίο παραβιάσει κατ’ επανάληψη τα χωριά ύδατα, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας ή αν αγνοήσει τις εντολές των ιταλικών αρχών κινδυνεύει με κατάσχεση. “Πιστεύω ότι εγκρίναμε ένα βήμα για την ασφάλεια αυτής της χώρας”, είπε ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει κλείσει τα ιταλικά λιμάνια για τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες.

Το διάταγμα, που θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ενισχύει επίσης τις κυρώσεις σε βάρος όσων διαπράττουν επιθέσεις σε βάρος των δυνάμεων της τάξης. Αν κάποιος φοράει κράνος ή χρησιμοποιεί κάποια άλλη μέθοδο για να μην αναγνωρίζεται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης 2-3 ετών και πρόστιμο 2.000-6.000 ευρώ. Η χρήση ροπάλων, ξύλων ή πυροτεχνημάτων εναντίον των αστυνομικών τιμωρείται με τετραετή φυλάκιση.

Στα προσχέδια, τα οποία περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου Reuters, γινόταν ξεκάθαρα λόγος για πλοία που μεταφέρουν μετανάστες σε ιταλικά λιμάνια. Στην τελική εκδοχή δεν γίνεται καμία αναφορά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή σε πλοία διάσωσης μεταναστών. Η διατύπωση στο διάταγμα άλλαξε μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα αλλά και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Πία Κλεμπ, ήταν μέλος μιας ομάδας που προσπαθούσε να σώσει λαθρομετανάστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να φτάσουν παράνομα σε χώρες της Ευρώπης. Μαζί με κάποιους φίλους της, γυρνούσαν τη Μεσόγειο και προσπαθούσαν να βοηθήσουν λαθρομετανάστες που ήταν σε λέμβους, προκειμένου να μην πνιγούν στη θάλασσα, όπως έχει γίνει με εκατοντάδες παράνομους μετανάστες, τα τελευταία χρόνια. Η 35χρονη Γερμανίδα από την Βόννη, φέρεται να έχει σώσει πάνω από 1.000 άτομα, βοηθώντας τα να φτάσουν ζωντανά στις ακτές της Ιταλίας. Η Ιταλική κυβέρνηση, την κατηγόρησε για παράνομη εισροή μεταναστών και κινήθηκε νομικά εναντίον της. Δικαστήριο της Σικελίας την έκρινε ένοχη και μένει να βγει η απόφαση της ποινής της. Σύμφωνα με την Ιταλική νομοθεσία, κινδυνεύει ακόμη και με 20 χρόνια φυλάκισης, αλλά η ίδια είναι αποφασισμένη να πάει στα άκρα την υπόθεση. Το δικαστήριο στην Ιταλία, της απαγόρευσε παράλληλα να κυκλοφορεί στις ακτές της χώρας, ενώ της έχει επιβάλει πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, κατηγορήθηκε μαζί με τους συντρόφους της για trafficking, αλλά αυτή η κατηγορία κατέρρευσε. Η ίδια δήλωσε πως θα προσφύγει στο Στρασβούργο κατά της απόφασης.

Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα σταματήσει τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Sophia», η οποία έχει στόχο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο. Η παύση της γερμανικής συμμετοχής θα γίνει στις 30 Ιουνίου. Της συγκεκριμένης απόφασης είχε προηγηθεί η απόσυρση της φρεγάτας «Augsburg», τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι λόγοι της απόφασης δεν ανακοινώθηκαν.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ... "ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ" ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ) ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ή ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ "ΔΙΑΣΩΣΗΣ". ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥ ΚΑΣΙΔΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

No comments :

Post a Comment