02/05/2019

Η Vodafone αποκάλυψε την ύπαρξη backdoors στον εξοπλισμό της Huawei - Η.Β: Απολύθηκε ο υπουργός Άμυνας για την διαρροή πληροφοριών σχετικά με τον ρόλο της Huawei

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Vodafone είχε ανακαλύψει κρυμμένες backdoors, σε οικιακούς routers και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό high end που μπορούσαν να επιτρέψουν στην εταιρία να κατασκοπεύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, η Vodafone, αναφέρει σε έγγραφα που είδε το Bloomberg, ότι παρά τη συμφωνία αποκατάστασης των προβλημάτων ασφαλείας, εν τέλει η Huaweii δεν θα επιδιόρθωσε, αλλά τα έκρυψε βαθύτερα.  Συγκεκριμένα, τα κενά ασφαλείας αφορούν λογισμικό που προμηθεύτηκε η θυγατρική της Vodafone στην Ιταλία και που θα μπορούσαν να δίνουν στη Huawei μη-εγκεκριμένη πρόσβαση σε ιταλικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Vodafone. Τα τρωτά σημεία αφορούν δύο συγκεκριμένα προϊόντα και το ζήτημα έχει ήδη αποκατασταθεί. Από την πλευρά της, η Huawei ανέφερε σε ανακοίνωση ότι έλαβε επίγνωση των κενών ασφαλείας το 2011 και 2012 και ότι είχε φροντίσει τότε να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Γιατί έγινε εγκατάσταση των backdoors και ποιες είναι οι συνέπειες; Τα backdoors μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στους οργανισμούς αλλά και τους συνδρομητές τους. Είναι ένα από τα πιο συνήθη και επικίνδυνα ζητήματα ασφαλείας. Αν κάποιοι hackers εντοπίσουν την ύπαρξη των backdoors και τα εκμεταλλευτούν, τότε μπορούν να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες των χρηστών αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς και να τους κλέψουν χρήματα. Ωστόσο, είναι πολλές οι εταιρείες που εγκαθιστούν backdoors στον εξοπλισμό τους. Μάλιστα ο λόγος που το κάνουν, είναι για την ενίσχυση της ασφάλειας. Μέσω αυτών, οι εταιρείες συλλέγουν δεδομένα από το hardware, οι οποίες τους επιτρέπουν να εντοπίζουν και να διορθώνουν σφάλματα στο τρέχον hardware και να σκέφτονται πώς μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια στο μέλλον.

Οι αποκαλύψεις αυτές, αποτελούν για τις ΗΠΑ πρωτίστως και την Ε.Ε στη συνέχεια το «όπλο του εγκλήματος», καθώς υπονομεύεται de facto η όποια εμπιστοσύνη, ενώ μπροστά στη νέα πρόκληση της ανάπτυξης των δικτύων 5G, τα στοιχεία αυτά μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κινεζικής εταιρίας.

https://www.crisismonitor.gr/2019/04/30/i-vodafone-vrike-to-quot-oplo-toy-egklimatos-quot-tis-huawei/

Η δημοσιοποίηση μυστικών συνομιλιών από κυβερνητική διάσκεψη υψηλού επιπέδου σχετικά με τον ρόλο της εταιρίας Huawei στην ανάπτυξη του νέου δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G της Βρετανίας, έθεσε τον Γουίλλιαμσον εκτός κυβέρνησης καθώς μετά το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε η Πρωθυπουργός «απώλεσε την εμπιστοσύνη της στην ικανότητα του υπουργού της να υπηρετεί». Ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργικού Γραφείου ανακοίνωσε ότι η απόφαση της κας Μέϊ ελήφθη βάσει της συμπεριφοράς του αποπεμφθέντος υπουργού κατά την έρευνα για τις συνθήκες της «μη εξουσιοδοτημένης αποκάλυψης πληροφοριών» από την διάσκεψη του National Security Council η οποία «δεν σύναδε με εκείνη των συναδέλφων του».

Ο Γκάβιν Γουίλλιαμσον αρνείται κατηγορηματικά ότι η διαρροή πληροφοριών από την διάσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προήλθε από αυτόν. Όμως η Ντάουνινγκ Στρητ δεν χάρηκε καθόλου που είδε απόρρητες συνομιλίες για την συμμετοχή του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα να φιγουράρουν στην Daily Telegraph. Η Telegraph ανέφερε τον Γουίλλιαμσον ως έναν από τους λιγοστούς υπουργούς που είχαν προειδοποιήσει για την συνεργασία με την Huawei αλλά η Πρωθυπουργός απέρριψε τις ενστάσεις τους.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Πέννυ Μόρνταντ, αναλαμβάνει το Υπουργείο Άμυνας (MoD) του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην θέση της θα τοποθετηθεί ο μέχρι σήμερα υπουργός Φυλακών, Ρόρυ Στιούαρτ.

ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

No comments :

Post a Comment