06/05/2019

«Ράδιο Κύπρος»: Εκπέμπει μήνυμα και ζητά τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύει...

...προειδοποιώντας παράλληλα για σύλληψη όσων εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειές του μέσω της κυπριακής ΑΟΖ μέσω διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Το «Ράδιο Κύπρος», είναι η συχνότητα μέσω της οποίας δίνονται πληροφορίες και οδηγίες προς ναυτιλομένους.

«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας. Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους. Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας».

Ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.  Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και διακινδυνεύει να αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση."

[U.S. DEPARTMENT OF STATE – Office of the Spokesperson STATEMENT BY MORGAN ORTAGUS, SPOKESPERSON :
"Τurkish Drilling in Cypriot Waters: The United States is deeply concerned by Turkey’s announced intentions to begin offshore drilling operations in an area claimed by the Republic of Cyprus as its Exclusive Economic Zone. This step is highly provocative and risks raising tensions in the region. We urge Turkish authorities to halt these operations and encourage all parties to act with restraint."]

Δήλωση υποστήριξης της Κύπρου έκανε το βράδυ της Κυριακής ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκωσία Σάμμυ Ρεβέλ, με ανάρτησή του, στο Twitter:
“Το Ισραήλ παρακολουθεί με με σοβαρότατη ανησυχία τα πρόσφατα βήματα που έκανε η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπρου, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της. Το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της και εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων”.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σε σχέση με τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο ανέφερε πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας. Επιθυμούμε να δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται». Ερωτηθείς αν η Βρετανία συμφωνεί με τη δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για το θέμα, ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας απάντησε: «Ναι, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί με τη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου επί του θέματος».

ΚΥΠΕ

Τουρκία προς ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες. Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας

No comments :

Post a Comment