08/05/2019

Σουηδία: Μετά την κοινωνική, τώρα και οικονομική κατάρρευση;

Πριν από μία δεκαετία η Σουηδία αντεπεξήλθε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση καλύτερα από τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες και η κορόνα της αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτική. Η ισχύς αυτή, ωστόσο, είναι ίσως ο παράγοντας, που αρχίζει να την πλήττει σήμερα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg. To πρόβλημα είναι πως η αγορά εργασίας της Σουηδίας δεν χρειάστηκε να κάνει τις ίδιες προσαρμογές, από τις οποίες πέρασαν οι υπόλοιποι, με αποτέλεσμα το εργασιακό κόστος να παραμένει υπερβολικά υψηλό, αναφέρει το δίκτυο και προσθέτει «η ανισορροπία αυτή έχει καταστροφές συνέπειες για το νόμισμα της Σουηδίας». Αυτή την εβδομάδα η κορόνα βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ εδώ και μία δεκαετία, ενώ δέχεται ακόμη εντονότερες πιέσεις έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Πολλοί έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για την πορεία του σουηδικού νομίσματος, ενώ άλλοι θέλησαν να εξηγήσουν την πτώση με βάση τα αρνητικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που προώθησε. Αλλά οι λόγοι είναι μάλλον βαθύτεροι, υποστηρίζουν αναλυτές.

Η σουηδική οικονομία φαίνεται να έχει χάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της. Στο παρελθόν ακολουθούσε την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ στην αύξηση του μοναδιαίου εργατικού κόστους. Τα τελευταία χρόνια είχε ανοίξει πολύ ταχύτερο βηματισμό. Η εξέλιξη θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1472880/pos-i-krisi-tou-2008-dokimazei-ti-souidia-simera

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΠΩΣ ΔΕΝ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ. ΤΑΙΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΦΑΝ ΩΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΩΡΑ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΔΩΝ ΤΩΝ ΤΡΙΤΟΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΥΤΩΝ.
ΤΟ ΣΤΡΕΒΛΟ ΑΥΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ. ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΩΣΤΕ ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ, ΕΙΤΕ ΘΑ ΠΕΡΙΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΥΤΕΣ, ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΝΕΟΙ ΚΥΚΛΟΙ  ΑΝΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ.
ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΘΙΟΥ ΔΗΘΕΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ.

Υ.Γ: ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ, ΔΙΟΤΙ Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΥΡΕΙ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ. ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΝ ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ/ΑΔΙΕΞΟΔΟ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΚΑΙ ΕΝΘΕΝ. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΑ ΠΗΓΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ. 

1 comment :

  1. Anonymous8/5/19 19:46

    https://www.youtube.com/watch?v=AvRov5IweJ8

    12G

    ReplyDelete