30/05/2019

Εγκατάσταση πυροβόλου λέιζερ σε αντιτορπιλικό Arleigh Burke - Το “μυστηριώδες” Okhotnik - Μετατροπή τον υπερηχητικού πύραυλου Oniks σε πολυηχητικό όπλο

Το USS Preble (DDG-88) με βάση το ναύσταθμο του Περλ Χάρμπορ θα είναι το πρώτο αντιτορπιλικό που θα εξοπλιστεί με λέιζερ υψηλής ενέργειας για την αντιμετώπιση επιφανειακών στόχων και μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Ναυτικό, που φιλοδοξεί κάποια στιγμή να μπορέσει να χρησιμοποιεί τέτοιο σύστημα και για την αντιμετώπιση κινεζικών ή ρωσικών πυραύλων πλεύσης. Το Preble θα εξοπλιστεί το 2021 με το σύστημα υψηλής ενέργειας λέιζερ HELIOS (High Energy Laser and Integrated Optical- dazzler With Surveillance system). Αυτήν την στιγμή, τα αντιτορπιλικά της κλάσης διαθέτουν σύστημα εγγύς άμυνας Phalanx ή RAM που χρησιμοποιείται για την άμυνα εναντίον επερχόμενων απειλών με την χρήση βλημάτων των 20 χλστ. ή πυραύλων. Το Ναυτικό είχε ήδη υπογράψει με τη Lockheed Martin μια σύμβαση αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, με προαιρέσεις αξίας έως και 943 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη δύο συστημάτων λέιζερ του τύπου για δοκιμές, ένα σε αντιτορπιλικό κι ένα στην ξηρά.

Η Ρωσία θα επιδείξει το UCAV Okhotnik για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στην προσεχή εκδήλωση «Army 2019», έκανε γνωστό το ρωσικό υπουργείο άμυνας τη Δευτέρα.Το Okhotnik κάνει χρήση της τεχνολογίας stealth, χαρακτηρίζεται ως UCAV επίδειξης τεχνολογίας και ολοκλήρωσε δοκιμές εδάφους νωρίτερα φέτος, που διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με το «TASS», η ανάπτυξη του συστήματος ξεκίνησε το 2011, με την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου μεταξύ Sukhoi και Ρωσικού Δημοσίου.

Το Ρωσικό Ναυτικό επιθυμεί να υλοποιηθούν μετατροπές στον αντιπλοϊκό πύραυλο Oniks, με σκοπό να αυξηθεί η εμβέλειά του και να γίνει πολυηχητικό όπλο. Σήμερα ο Oniks έχει εκτιμώμενη μέγιστη εμβέλεια 600km και μέγιστη ταχύτητα 2,6 Mach.

No comments :

Post a Comment