01/04/2019

Επιστολή Ελληνοαμερικανών βουλευτών για το πάγωμα της μεταφοράς των F-35 στη Τουρκία - Αναστολή Παράδοσης των F-35

Οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Γκας (Κώστας) Μπιλιράκης και Τζον Σαρμπάνης συνέταξαν επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nita Lowey ζητώντας να μην συμπεριληφθούν πόροι για τη μεταφορά των F-35 στη Τουρκία στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2020.  Η επιστολή των Μπιλιράκη και Σαρμπάνη υπογράφεται από 31 ακόμη βουλευτές και επισημαίνει τους κινδύνους από την ταυτόχρονη απόκτηση S-400 και F-35 από την Τουρκία. Ζητά να μην διατεθούν πόροι για την μεταφορά των F-35 μέχρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να βεβαιώσει το Κογκρέσο πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αποκτήσει τους S-400.  Πέρα από το ζήτημα των S-400, η επιστολή κάνει αναφορά στην επιθετική πολιτική της Άγκυρας κατά της συμμάχου Ελλάδας, των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κούρδων του YPG στη Συρία, και κατά του Ισραήλ και της Κύπρου.

Η επιστολή αποσκοπεί να συμπεριλάβει τις ανωτέρω προϋποθέσεις στο νομοσχέδιο της υποεπιτροπής State, Foreign Operations, and Related Programs Appropriations για το 2020, της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η εν λόγω υποεπιτροπή έχει πλήρη δικαιοδοσία στον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: https://www.ptisidiastima.com/sarbanes-and-bilirakis-letter-on-turkey-f35/

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «παγώσουν» την παράδοση εξοπλισμού σχετικού με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, εκτός αν η Αγκυρα παραιτηθεί από την δέσμευση της να αγοράσει τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μεταφέρει σε Τούρκους ομολόγους τους ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποστείλουν εξοπλισμό απαραίτητο για την προετοιμασία της άφιξης των F-35. Υπενθυμίζεται, ότι οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του NATO έχουν εκφράσει φόβους ότι το ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να προσαρμοστεί ώστε να διακρίνει τα F-35, αν η Τουρκία αγόραζε και τα δύο, ενώ πριν λίγες ημέρες Αμερικανοί γερουσιαστές κατέθεσαν νομοσχέδιο, με τη στήριξη Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, το οποίο απαγορεύει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα δεν θα παραλάβει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

ΑΜΠΕ

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές διέκοψαν αιφνιδιαστικά την εκπαίδευση των τουρκικών πληρωμάτων και τεχνικών που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Τα πληρώματα αυτά βρίσκονται σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στη Φλόριντα, την Αριζόνα και το Τέξας, προκειμένου να εκπαιδευτούν στα F-35 που έχει παραγγείλει η Τουρκία. Το μέτρο αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της αμερικανικής Γερουσίας. Η αιφνιδιαστική αυτή διακοπή της εκπαίδευσης έρχεται 24 ώρες μετά το πάγωμα της παροχής εξοπλισμού στα υπό παραγγελία τουρκικά F-35 την ώρα που προετοιμάζεται νομοσχέδιο για το πάγωμα της υλοποίησης της παραγγελίας εωσότου η Τουρκία ακυρώσει την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400. Η διακοπή της εκπαίδευσης των τουρκικών πληρωμάτων στην Αμερική αποτελεί άλλο ένα βήμα στην καθημερινή πια επιδείνωση των διμερών σχέσεων σε όλα ως φαίνεται τα επίπεδα.

https://defencereview.gr/diekopi-i-ekpaideysi-ton-toyrkon-cheir/

No comments :

Post a Comment