22/04/2019

Από πότε η Επιστήμη μετατράπηκε σε Πολιτική;

Το 2018 πραγματοποιήθηκε ένα παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο στο Porto της Πορτογαλίας, [1] και [2]. Στο συνέδριο συγκεντρώθηκαν ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι διαφωνούν με την υπόθεση του θεωρητικού μοντέλου περί Κλιματικής Αλλαγής και σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους τεκμηρίωσαν δημοσίως τις επιστημονικές τους απόψεις. Στο συγκεκριμένο συνέδριο παρουσιάσθηκαν δεκάδες επιστημονικές μελέτες οι οποίες, σύμφωνα πάντα με τους συγκεκριμένους επιστήμονες, θέτουν έμμεσους ή άμεσους προβληματισμούς για τη θεωρία για το λιώσιμο των πάγων και για την ανθρωπογενή αιτία της κλιματικής αλλαγής ή/και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι στο παρελθόν όντως υπήρξαν παλαιότερες περιπτώσεις κλιματικής αλλαγής.

[Στο παρελθόν, οι θιασώτες της θεωρίας της Κλιματικής Αλλαγής είχαν υιοθετήσει τον όρο της «υπερθέρμανσης του πλανήτη». Ωστόσο, ο όρος αυτός σιωπηλά έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται εδώ και αρκετό καιρό. Τυχαίο; Ίσως όχι. Κλιματικές αλλαγές–υπερθέρμανση & υπερψύξη -συνέβαιναν εδώ και εκατομμύρια χρόνια όταν δεν υπήρχαν καν άνθρωποι στον Πλανήτη, [3]. Όταν υπήρχαν μόνο δεινόσαυροι.]

Ποιο το ανησυχητικό φαινόμενο; Πριν την πραγματοποίηση του συνεδρίου, 60 Πορτογάλοι από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, ιδίως απ’ τη Λισσαβόνα και την Κοΐμπρα, έστειλαν ανοικτή επιστολή στον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου του Πόρτο, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ του ζήτησαν να μην γίνει το συνέδριο! Η επιστολή είχε τίτλο «Open Letter to the Rector of the University of Porto» και βρίσκεται στην παραπομπή [4]. Το ακόμη πιο ανησυχητικό φαινόμενο αποτελεί μία φράση της επιστολής: «…The signatories of this open letter, scientists and workers in Science, come to express their protest against the fact that the University of Porto, preside, to hold a disinformation conference, giving credibility to political ideas aimed at if it can achieve the climatic stabilization of the planet during this century….».

Από πότε η Επιστήμη μετατράπηκε σε Πολιτική; Αυτή η απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς επιστημόνων δεν συμβαδίζει με τις πρακτικές της επιστήμης και ειδικά με την ελευθερία που πρέπει να απολαμβάνουν οι ακαδημαϊκοί για την πραγματοποίηση επιστημονικής έρευνας. Είναι ανήκουστη η πρακτική να απαιτούν επιστήμονες τη μη πραγματοποίηση ενός επιστημονικού συνεδρίου. Από πού κι ως πού να απαιτήσουν επιστήμονες να μη πραγματοποιηθεί επιστημονικό συνέδριο; Είναι αυτό επιστημονικά ηθικό;

Φυσικά, το συγκεκριμένο συνέδριο τελικώς πραγματοποιήθηκε καθώς ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Πόρτο δεν φοβήθηκε και αγνόησε την επιστολή. Ευτυχώς, η επιστημονική ελευθερία διεσώθη, προς τιμήν του συγκεκριμένου Πορτογάλου πρύτανη.


Όσο και αν διαφωνεί κανείς με τις απόψεις των επιστημόνων οι οποίοι αμφισβητούν την θεωρία της «Κλιματικής Αλλαγής» και την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι επιστήμονες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία του επιστημονικού Λόγου. Αυτό είναι το διακύβευμα. Η Ελευθερία και η Δημοκρατία. Η ανθρωπότητα έδωσε σκληρούς αγώνες για το δικαίωμα της ελεύθερης επιστημονικής άποψης. Μπορεί ορισμένοι να διαφωνούν με μία επιστημονική άποψη, αλλά επ’ ουδενί δεν πρέπει να πάμε σε άλλες ακραίες καταστάσεις φίμωσης των επιστημόνων. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την παγκόσμια Δημοκρατία. Μην ξεχνούν ορισμένοι, ότι ακόμη και οι επιστημονικές απόψεις του Αϊνστάιν αμφισβητήθηκαν εντόνως από 100 επιστήμονες, [5].

Ωστόσο, όλα αυτά, δυστυχώς, φέρνουν στη μνήμη καταστάσεις Ιεράς Εξέτασης, Βαϊμάρης και Μακαρθισμού. Κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης / πολιτικοποίησης της επιστημονικής άποψης θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία. Η δουλειά των επιστημόνων δεν είναι η χάραξη της Πολιτικής. Αυτή είναι δουλειά των πολιτικών προσώπων. Οι πολιτικοί είναι οι αποφασίζοντες, αυτοί επιβάλλουν τους πράσινους δυσβάστακτους φόρους. Ο εκφοβισμός και το bulling όσων επιστημόνων διαφωνούν με το αποτυχημένο θεωρητικό μοντέλο περί «Κλιματικής Αλλαγής» θα φέρει νέα, «πράσινη» Βαϊμάρη. Αυτό το bulling υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια μέσω εκφοβισμών, ειρωνιών, αισχρών σχολίων και αποκλεισμών. Σοφό θα ήταν αυτό το bulling να σταματήσει. Το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι «κάτι» κρύβεται πίσω από αυτό… Ας το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όσοι εμπλακούν στις Ευρωεκλογές.

Δρ. Σ.Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ [PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης]

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

No comments :

Post a Comment