10/04/2019

ΡΑΕ, ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ προετοιμάζονται για να αποφύγουν το μπλακ-άουτ στην Κρήτη

Σε περίπου 50 MW εκτιμά ο ΔΕΔΔΗΕ ότι θα φτάσει με το έλλειμμα ισχύος στην Κρήτη φέτος το καλοκαίρι, ενώ οι εκτιμήσεις για το χρόνου είναι χειρότερες, καθώς το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 69 MW.

Προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης πάνω στην αιχμή της τουριστικής κίνησης, η ΡΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις ήδη από πέρυσι το Νοέμβριο, καθώς ο κίνδυνος μπλακ άουτ ήταν ορατός. Πολλά ήταν τα σενάρια και οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι και τελικά η λύση που επιλέχθηκε ως προσφορότερη ήταν η προσωρινή εγκατάσταση στην Κρήτη φορητών Η/Ζ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα. Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ έκανε δεκτή την τελική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ για την ενίσχυση του ΗΣ Κρήτης μέσω μεταφοράς των 18 (από τα συνολικά 20) φορητών Η/Ζ που βρίσκονται στον ΑΗΣ Σορώνης στη Ρόδο, των οποίων η συνολική αποδιδόμενη ισχύς ανέρχεται σε 22,66MW, αλλά και ενοικίασης πρόσθετης ισχύος της τάξης των 18 MW για την περίοδο Ιούλιος – Αύγουστος 2019, με δυνατότητα παράτασης έως 15 Σεπτεμβρίου 2019. Το πρόσθετο παραγωγικό δυναμικό θα εγκατασταθεί στον Υ/Σ 150kV του ΑΗΣ Αθερινόλακκου, λόγω ύπαρξης διαθέσιμων ελεύθερων πυλών.

Πλέον, οι σχετικές ενέργειες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση. Εξ ου και ήδη η ΡΑΕ χορήγησε στη ΔΕΗ άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής συνολικής καθαρής ισχύος 22,66 MW στην Κρήτη, για τα έτη 2019-2023. Αυτό που μένει πλέον να φανεί είναι αν όντως οι εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη την επικαιροποιημένη ισχύς θέρους 2019, με βάση τις Δηλώσεις Τεχνοοικονομικών Στοιχείων, και την εκτίμησή του για την ετήσια αιχμή του ΗΣ της Κρήτης για το έτος 2019, θα πέσουν μέσα και τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται, οι αθροιστική ισχύς των οποίων φτάνει τα 41MW θα επαρκέσει ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη η Κρήτη με τον κίνδυνο μπλακ-άουτ στην καρδιά του καλοκαιριού.

Μετά τη μεταφορά των 18 φορητών Η/Ζ στην Κρήτη, τα υπόλοιπα 2 (από τα συνολικά 20) φορητά Η/Ζ που βρίσκονται στη Ρόδο θα παραμείνουν στο νησί, για να αξιοποιηθούν σαν black start. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προταθεί η επιπρόσθετη ισχύς στην Κρήτη να συμπληρωθεί από την αεριοστροβιλική μονάδας Α/Σ 2 του ΑΗΣ Σορώνης, αποδιδόμενης ισχύος θέρους 20MW, δεδομένης και της ένταξης του Νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου.Όμως, όπως τελικά διαπιστώθηκε, η μονάδα δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί, λόγω τεχνικών θεμάτων.

https://www.defence-point.gr/news/rae-dei-kai-deddie-proetoimazontai-gia-na-apofygoyn-to-mplak-aoyt-stin-kriti

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΦΟΡΜΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΩΣ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΡΥΦΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ "ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ" ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ  ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΘΡΟΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΡΥΦΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΣΤΗ (ΝΕΡΟ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΜΟΛΥΝΣΗ κ.λ.π) ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΑΜΕ ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ *..."ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ" ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ. ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ Η ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ; ΜΕ ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ; ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΤΟ ΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΟΣ. ΝΑΙ, ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΘΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ. ΟΛΙΚΑ ΟΜΩΣ ΤΙ ΕΙΚΟΝΑ ΕΧΟΥΜΕ; ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.
ΕΧΩ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΩΣ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΕΒΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΟΣΤΗ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ.
ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΠΝΙΓΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΟΣΤΗ. ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΥΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΟΣ.

*[ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ, ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΤΟΤΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '90 ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ]

ΑΥΤΑ ΤΑ 69 MW ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΝΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ "ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ" ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ; ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ "ΚΕΦΑΛΕΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΟΥΤΕ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟΧΟΣ.

No comments :

Post a Comment