16.4.19

ΕΥΠ: Υπόθεση παρεμβολών στο Κανάλι 29

Είναι μία ξεχασμένη ιστορία από τον Απρίλιο του 1990 όταν η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την ΕΥΠ (Κ.Υ.Π τότε) σε ένα πολύ αμφιλεγόμενο ρόλο κατά μίας ιδιωτικής επιχείρησης.

Τον Ιανουάριο του 1990 ο Μάκης Κουρής κατάφερε να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια εκπομπής πανελλαδικής εμβέλειας για τη συχνότητα εκπομπής 29 UHF. Λόγω της συχνότητας ονόμασε το τηλεοπτικό αυτό σταθμό «Κανάλι 29». Το διάστημα εκείνο, την Ελλάδα κυβερνούσε η κυβέρνηση Ζολώτα. Μία οικουμενική κυβέρνηση έπειτα από συμφωνία των πολιτικών κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (ΚΚΕ και ΕΑΡ). Διοικητής της ΕΥΠ εκείνη τη περίοδο ήταν ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Αγγελόπουλος. Το κανάλι 29 έκανε κατά κανόνα πολιτικές εκπομπές κυρίως με αντιπολιτευτικό χαρακτήρα καλώντας συχνά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δημοσιεύοντας θέματα και αποκαλύψεις που έβλαπταν έμμεσα ή άμεσα τη κυβέρνηση Ζολώτα. Αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε την οικουμενική κυβέρνηση που χρησιμοποίησε τα τεχνικά μέσα της ΕΥΠ με ένα πολύ αμφιλεγόμενο τρόπο. Στις 8 Απριλίου 1990, στελέχη της ΕΥΠ πήγαν κοντά σε πομπό του καναλιού στον Υμηττό με ένα λευκό βαν (με αριθμό πινακίδας ΥΟΕ 1351) που είχε εξοπλισμό παρεμβολών ώστε να μειώσουν την εμβέλεια των εκπομπών.


Και οι δύο συνελήφθησαν αλλά αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι καθώς ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Αγγελόπουλος, δήλωσε στον εισαγγελέα ότι βρίσκονταν εκεί σε διατεταγμένη υπηρεσία της ΕΥΠ. Ωστόσο και οι δύο αργότερα απολύθηκαν από την ΕΥΠ. Ο αδερφός του ιδιοκτήτη Μάκη Κουρή, ο Γιώργος Κουρής, είχε διασυνδέσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τον είχαν ενημερώσει για αυτή την επιχείρηση της ΕΥΠ και έτσι οργάνωσε μία ζωντανή αποκάλυψη της επιχείρησης με κάμερες να καταγράφουν όλα όσα συνέβησαν. Το επόμενο διάστημα αυτή η βιντεοσκόπηση προβάλλονταν συνεχώς στο κανάλι 29. Στο σημείο ήταν ο αστυνομικός, αποσπασμένος στην ΕΥΠ, Γ. Σταθόπουλος μαζί με τον μόνιμο υπάλληλο της ΕΥΠ Π. Τσίτση. Στο διοικητή της ΕΥΠ, Δ. Αγγελόπουλο ασκήθηκε ποινική δίωξη και τελικά παραιτήθηκε από την υπηρεσία.

Αυτή την ιστορική βιντεοσκόπηση διάρκειας 1.5 ώρας μπορείτε να τη δείτε αυτούσια, όπως προβάλλονταν τότε στο κανάλι 29: https://www.youtube.com/watch?v=IBdxQJU2ZOE

https://defensegr.wordpress.com/2019/04/15/eyp-ypothesh-parembolwn-sto-kanali-29/

No comments :