24/04/2019

Τουρκία: Ξεκίνησε στο Ουζμπεκιστάν η άσκηση «Ασπίδα Συμμαχίας- 2019» - Άσκηση «Mustafa Kemal Ataturk 2019» και με το Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 1 και 3 Μαΐου - Πρώην επικεφαλής μυστικών πληροφοριών συνελήφθη για προσβολή του Ερντογάν…

Συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ουζμπεκιστάν, της Τουρκίας και του Πακιστάν.  Στην κοινή άσκηση που θα ολοκληρωθεί στις 26 Απριλίου συμμετέχουν Τούρκοι στρατιώτες και αξιωματικοί που διατελούν καθήκοντα στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας.

Στην τελετή έναρξης που πραγματοποιείται στον νομό Τζίζαχ παρέστησαν οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου του Ουζμπεκιστάν, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Τουρκίας στην Τασκένδη, συνταγματάρχης Μουσταφά Μπάλογλου, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας του Πακιστάν στην Τασκένδη Ιμράν Αρίφ καθώς και μέλη των ενόπλων δυνάμεων των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση. Ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των τριών χωρών και ανυψώθηκαν οι σημαίες τους. Στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής οι στρατιώτες των τριών χωρών πραγματοποίησαν παρέλαση.

Ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ουζμπεκιστάν Σουχράτ Ικράμοφ εξέφρασε την ευχαρίστηση του που υποδέχεται τους Τούρκους στρατιώτες σε αυτά τα εδάφη τα οποία θεωρούν ως εδάφη προγόνων τους και δήλωσε πως η κοινή άσκηση είναι η απόδειξη της αναπτυσσόμενης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Ο Μπάλογλου επισήμανε πως η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα η οποία δίνει αγώνα ταυτόχρονα κατά τριών τρομοκρατικών οργανώσεων, της PKK, της ΝΤΑΕΣ και της FETÖ και ανέφερε πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας πραγματοποιούν για πρώτη φορά κοινή τριμερή άσκηση με τον στρατό του αδελφού Ουζμπεκιστάν με το οποίο έχουν κοινή γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό και τις ένοπλες δυνάμεις του αδελφού Πακιστάν, το οποίο πάλι έχει μεγάλη εμπειρία. Επισήμανε πως η κοινή άσκηση θα συμβάλλει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών ακόμη περισσότερα.

ΑΜΠΕ

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός άμυνας του Αζερμπαϊτζάν η άσκηση ονομάζεται «Mustafa Kemal Ataturk 2019» και θα περιλαμβάνει την χρήση πεζικού, τεθωρακισμένων, συστημάτων πυροβολικού, πολεμικών αεροσκαφών, στρατιωτικών ελικοπτέρων και Α/Α συστημάτων. Όπως γράφει το πρακτορείο Τύπου «Anadolu», οι Τούρκοι στρατιώτες που θα συμμετέχουν στην άσκηση, βρίσκονται ήδη στο Αζερμπαϊτζάν.

ΑΜΠΕ

Ο Σαμπρί Ουζούν, πρώην επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας μεταξύ του 2003 και του 2006 , συνελήφθη με κατηγορίες για προσβολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας και βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας. Η δήλωση δεν αναφέρει συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση που να σχετίζεται με την κράτηση του Ουζούν ή με ποιον τρόπο πρόσβαλε τον πρόεδρο.

Ο Ουζούν αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των φωνητικών ηχογραφήσεων και των αποδείξεων των ερευνών περί διαφθοράς που δημοσιεύθηκαν στα τέλη του 2013, στις οποίες εμπλέκονται στενοί κύκλοι και τέσσερις υπουργοί του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν. Την εποχή εκείνη, οι φωνητικές ηχογραφήσεις δύο ανθρώπων- που φέρεται να είναι ο Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ- κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Οι φωνές που ακούγονταν έλεγαν πώς να ξεφορτωθούν μεγάλα χρηματικά ποσά και η φερόμενη φωνή του Ερντογάν να λέει στο γιο του «να μηδενίσει» τα χρήματα. Ο Ερντογάν την εποχή εκείνη αρνήθηκε τις κατηγορίες διαφθοράς και χαρακτήρισε τις έρευνες ως απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησής του.

Ωστόσο, η τωρινή σύλληψη του Ουζούν θεωρείται ότι συνδέεται με ένα Tweet που δημοσίευσε στις 17 Απριλίου, όταν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου ανακηρύχθηκε νικητής μετά από 17 ημέρες ασάφειας σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Στο μήνυμά του ο Ουζούν συγχαίρει τον Ιμάμογλου για την εκλογή του, σημειώνοντας:  « Ο χρόνος σας στο γραφείο σας να είναι ευεργετικός. Ελπίζω ότι δεν θα πείτε: «Μηδενίστε το γιο μου», ελπίζω να μην φορέσετε ρολόι που κοστίζει 750 χιλιάδες TL. Ελπίζω ότι δεν θα έχετε επτά χρηματοκιβώτια και μετρητά. Μπορείτε να βαδίσετε σε σωστό μονοπάτι, ποτέ να μην εκτραπείτε από την ευπρέπεια. Συγχαίρω τη μητέρα και τη γυναίκα σου [για την επιτυχία σου]».

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment