23/03/2019

Τα δύο ρωσικά SSBN Typhoon μετατρέπονται σε υποβρύχια κρούσης με πυραύλους cruise

Δεν πρόκειται τελικά να αποσυρθούν πλήρως από την ενεργό δράση τα δύο σοβιετικής ναυπήγησης πυρηνοκίνητα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Typhoon του Ρωσικού Ναυτικού σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες. Αντιθέτως τα υποβρύχια TK-17 Arkhangelsk & TK-20 Severstal της κλάσης Typhoon πρόκειται να εκσυγχρονιστούν και να εξοπλιστούν με πυραύλους cruise κατά το πρότυπο των τεσσάρων αμερικανικών υποβρυχίων κλάσης Ohio SSGN (USS Ohio (SSBN-726/SSGN-726), USS Michigan (SSBN-727/SSGN-727), USS Florida (SSBN-728/SSGN-728), USS Georgia (SSBN-729/SSGN-729)) τα οποία είναι εξοπλισμένα με 154 πυραύλους cruise τύπου BGM-109 Tomahawk. Πιο συγκεκριμένα τα δύο υποβρύχια αν και βρίσκονται σε κατάσταση μακράς «αποθήκευσης» πρόκειται να ενεργοποιηθούν, να εκσυγχρονιστούν και να εξοπλιστούν με τουλάχιστον 200 πυραύλους P-800 Oniks, 3Μ22 Zirkon καθώς και πυραύλους 3M54K και 3M14K (SS-N-30A) Kalibr.

Με τον εξοπλισμό των δύο αυτών υποβρυχίων με εκατοντάδες πυραύλους cruise το Ρωσικό Ναυτικό αποκτά δύο σημαντικές υποβρύχιες πλατφόρμες ισχύος που μπορούν να πλήξουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου στόχους τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά σε μεγάλη απόσταση 660-2.500 χλμ ανάλογα με τον τύπο του πυραύλου.


Εκτιμάται ότι το κάθε ένα υποβρύχιο θα ενταχθεί στους δύο μεγαλύτερους Στόλους του Ρωσικού Ναυτικού, το Στόλο του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού και του Ειρηνικού Ωκεανού ενισχύοντας περεταίρω την δύναμη πυρός των δύο στόλων. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο και τελευταίο διαθέσιμο υποβρύχιο κλάσης Typhoon χρησιμοποιήθηκε για την πιστοποίηση και δοκιμή των βαλλιστικών πυραύλων RSM-56 Bulava.

https://www.defence-point.gr/news/se-ypovrychia-kroysis-me-pyrayloys-cruise-metatrepontai-ta-dyo-rosika-ssbn-typhoon

No comments :

Post a Comment