15.3.19

Brexit: Παράταση της διαδικασίας ψήφισε το βρετανικό κοινοβούλιο. O λόγος τώρα στην Ε.Ε

Ύστερα από 2,5 χρόνια χάους και με τα δύο μεγάλα κομμάτα να μετρούν ρήγματα στο εσωτερικό τους, οι Βρετανοί βουλευτές αποφάσισαν ότι θα πρέπει η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθυστερήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες ή περισσότερο εάν χρειαστεί. Η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρατείνει απλώς την προθεσμία με το πάτημα ενός κουμπιού, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει και το BBC. Θα πρέπει να παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα στα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης και εκείνα θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα. Το ερώτημα της χρονικής διάρκειας της αναβολής θα είναι πιθανότατα το μεγάλο αγκάθι. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και αρκετών Ευρωβουλευτών έδειξαν πως οι Ευρωπαίοι θα πιέσουν πιθανότατα για μεγάλης διάρκειας αναβολή, η οποία μάλιστα θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη στρατηγική των Βρετανών για το τι θέλουν να κάνουν. Βρετανοί βουλευτές εκφράζουν φόβους ότι ορισμένα μέλη της Ε.Ε. θα θελήσουν να θέσουν νέους όρους ή να επαναφέρουν ζητήματα στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα αυτό του καθεστώτος του Γιβραλτάρ, που ενδιαφέρει τους Ισπανούς.

Η στάση των Ευρωπαίων δεν είναι βεβαίως το μόνο εμπόδιο.
Η απόφαση της βρετανικής Βουλής ορίζει ότι το Brexit αναβάλλεται για τις 30 Ιουνίου, εφόσον μόνο περάσει μία συμφωνία έως την επόμενη Τετάρτη. Η μόνη συμφωνία στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι αυτή, που απέρριψαν την Τρίτη οι βουλευτές για δεύτερη φορά, παρά τις πρόσθετες νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις για το backstop των ιρλανδικών συνόρων. Σε μία ένδειξη του χάους που επικρατεί στη Βουλή και την κυβέρνηση, να σημειώσουμε ότι χθες ο υπουργός του Brexit και εισηγητής- τυπικά- της κυβερνητικής πρότασης για την αναβολή ψήφισε... κατά. Η Τερέζα Μέι ελπίζει πως υποστηρικτές του σκληρού Brexit, που τώρα απορρίπτουν τη συμφωνία της ως απαράδεκτη, θα αναγκαστούν να αλλάξουν γνώμη υπό το φόβο μίας παρατεταμένης αναβολής, η οποία κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει. Ευελπιστεί δε να εξασφαλίσει κάποιες ακόμη διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι οποίες θα πείσουν το DUP να στηρίξει τη συμφωνία της.

Αναλυτές θεωρούν πως οι πιθανότητες για μεταστροφή των σκληροπυρηνικών είναι στο 50%. Εάν τελικά αυτό δεν συμβεί, το Brexit θα αργήσει πολύ.  Μπορεί, όμως, και να ακυρωθεί; Οι βουλευτές απέρριψαν χθες και το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος. Ωστόσο σε περίπτωση τρίτης ήττας της συμφωνίας της Μέι στη Βουλή, δεν αποκλείεται οι Εργατικοί να επαναφέρουν τροπολογία για νέο δημοψήφισμα και όπως σχολιάζουν αναλυτές το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό από το χθεσινό. Ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως χωρίς την έγκριση της συμφωνίας την επόμενη Τετάρτη, η μόνη διέξοδος θα είναι να δοθεί και πάλι ο λόγος στους πολίτες.

Την παράταση του άρθρου 50 και συνακολούθως της διαδικασίας του Brexit αποφάσισαν οι βρετανοί βουλευτές, με ψήφους 412 υπέρ και 202 κατά, στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία για αυτή την εβδομάδα, επί της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης, θα ακολουθήσει μέχρι τις 20 Μαρτίου μία νέα ψηφοφορία επί της συμφωνίας αποχώρησης της Τερέζα Μέι, που το βρετανικό κοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει δύο φορές και αν αυτή γίνει αποδεκτή, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα ζητήσει παράταση έως τις 30 Ιουνίου. Εάν η πρόταση της Τερέζα Μέι καταψηφιστεί για τρίτη φορά, τότε θα ζητηθεί μία μακρά περίοδος παράτασης, με την Βρετανία να συμμετέχει κανονικά στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι βρετανοί βουλευτές, νωρίτερα, καταψήφισαν τρεις τροπολογίες σχετικά με την πρόταση παράτασης της διαδικασίας του Brexit. Aπέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία την τροπολογία που ζητούσε αναβολή του Brexit, επιτρέποντας παράλληλα να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάσει των αποτελεσμάτων, 334 βουλευτές καταψήφισαν αυτήν την τροπολογία και 85 την υπερψήφισαν, σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, στο οποίο αποφασίστηκε το Brexit, κι ενώ απομένουν 15 ημέρες από την θεωρητική ημερομηνία υλοποίησής του, την 29η Μαρτίου. Επιπλέον, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν, με ψήφους 314 κατά έναντι 311 υπέρ, την τροπολογία που προέβλεπε να καθυστερήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δοθεί στο Κοινοβούλιο ο έλεγχος για τα επόμενα βήματα αναφορικά με το Brexit.Τέλος απορρίφθηκε και η τροπολογία που κατέθεσαν οι Εργατικοί και σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα έπρεπε να παράσχει στο κοινοβούλιο "αρκετό χρόνο ώστε να βρεθεί μία πλειοψηφία που θα προσεγγίσει διαφορετικά το θέμα του Brexit".H τέταρτη τροποποίηση, η οποία έδινε στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου την εξουσία να μπλοκάρει μία νέα ψηφοφορία επί της πρότασης της Τερέζα Μέι, αποσύρθηκε πριν ψηφιστεί.
 
ΑΜΠΕ

No comments :