27/03/2019

Αμφιλεγόμενο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων εγκρίνει η Ε.Ε. - Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης

Ένταση έχει προκληθεί στο χώρο της τεχνολογίας, αφού την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νέου νόμου. Ο νέος νόμος αφορά στο περιεχόμενο που ανεβαίνει στο Internet και στα πνευματικά δικαιώματα. Κάποιοι επικριτές του νόμου, μέσα από το ίδιο το Κοινοβούλιο, χαρακτήρισαν το νέο νόμο ως μια σκοτεινή εποχή για την ελευθερία στο Internet. Οι αντιπαραθέσεις υπάρχουν κυρίως για το άρθρο 13. Σύμφωνα με αυτό, οι διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες και πλατφόρμες θα έχουν την ευθύνη για οτιδήποτε ανεβάζουν οι χρήστες. «Το YouTube, το Facebook και το Google News είναι μερικές από τις υπηρεσίες που θα επηρεαστούν άμεσα από αυτό το νόμο», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Ένα άλλο μέρος που σίγουρα θα φέρει αντιπαραθέσεις είναι το άρθρο 11. Σύμφωνα με αυτό, οι μηχανές αναζήτησης και οι σελίδες συγκέντρωσης ειδήσεων θα πρέπει να πληρώνουν έναν φόρο, αν θέλουν να εμφανίζονται τα αποτελέσματά τους. Η Google, έχοντας υπόψη της αυτό το ενδεχόμενο, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι μπορεί να αφαιρέσει το Google News από την Ευρώπη εντελώς.

Αυτή η νομοθεσία, ωστόσο, δεν θα επηρεάσει μόνο την Ευρώπη, αφού το Internet είναι παγκόσμιο. Σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες και εκτός Ευρώπης. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και όταν η Ε.Ε είχε θεσπίσει το GDPR. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγνόησε τη βούληση πάνω από 100.000 διαδηλωτών και τις συμβουλές ειδικών, ακαδημαϊκών, τεχνολόγων, εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τελική απόφαση για την εφαρμογή του νόμου δεν έχει παρθεί ακόμα, αφού χρειάζεται πρώτα έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 9 Απριλίου. Αν εγκριθεί, θα δημοσιοποιηθεί στην επίσημη εφημερίδα. Μετά από αυτό, τα κράτη-μέλη θα έχουν προθεσμία δύο χρόνια για να εφαρμόσουν το νόμο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στόχος είναι ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας να ισχύει και για το Διαδίκτυο. Το άρθρο 13 φροντίζει να γίνει αυτό. Αν θέλει κάποιος να ανεβάσει κάτι στο διαδίκτυο θα πρέπει να ζητήσει άδεια από τους κατόχους των δικαιωμάτων (ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να πάρει την άδεια). «Η παρούσα νομοθεσία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διόρθωση μιας κατάστασης, η οποία επέτρεψε σε κάποιες εταιρείες να κερδίζουν τεράστια χρηματικά ποσά, χωρίς να αμείβουν κατάλληλα τους χιλιάδες δημιουργούς και δημοσιογράφους που κάνουν όλη τη σκληρή δουλειά», είπε ο Axel Voss, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ακούσαμε τις ανησυχίες που προέκυψαν και επιλέξαμε να διπλασιάσουμε την εγγύηση της ελευθερίας έκφρασης», δήλωσε ο Voss. «Τα «meme», «gif» και «snippet» προστατεύονται τώρα περισσότερο από ποτέ».

Αν η νομοθεσία εγκριθεί και εφαρμοστεί, οι πλατφόρμες και οι υπηρεσίες θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδικά φίλτρα, τα οποία θα ελέγχουν το περιεχόμενο που θέλουν να ανεβάζουν οι χρήστες. Η νομοθεσία δεν επιβάλλει αυτή τη μέθοδο αλλά μάλλον οι πλατφόρμες θα καταφύγουν σε αυτή. Διαφορετικά πώς θα ελέγχουν το περιεχόμενο που ανεβαίνει; Ωστόσο, η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει τη μεταφόρτωση υλικού σε μη εμπορικούς δικτυακούς τόπους, όπως Wikipedia και σε open-source πλατφόρμες, όπως το GitHub. Το GitHub χάρηκε που εξαιρείται από το νόμο, αλλά τον θεωρεί πρόκληση για τους προγραμματιστές λογισμικού. Ο Tal Niv, αντιπρόεδρος «of law and policy» του GitHub, δήλωσε ότι «Όποιος αναπτύσσει μια πλατφόρμα, με χρήστες από την Ε.Ε, με στόχο την ανταλλαγή συνδέσμων ή περιεχομένου, αντιμετωπίζει μεγάλη αβεβαιότητα». «Οι συνέπειες περιλαμβάνουν την αδυναμία ανάπτυξης χαρακτηριστικών που οι χρήστες του Διαδικτύου αναμένουν σήμερα και την υποχρέωση εφαρμογής πολύ ακριβών αυτοματοποιημένων φίλτρων». Επιπλέον, με αυτόν το νόμο μπαίνει φρένο στη δημιουργική πλευρά του Διαδικτύου.

https://www.secnews.gr/178662/nomo-dikaiomata-antidraseis/

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία,  (560 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές) το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχής γενομένης από το 2021, της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης.
  • Περίπου δέκα κατηγορίες προϊόντων, που περιλαμβάνουν επίσης τα κουβέρ, τα πιάτα ή ακόμη τις βάσεις στήριξης για μπαλόνια θα απαγορευτούν, αν υπάρχουν εναλλακτικές.
  • Για άλλα προϊόντα, κυρίως τις πλαστικές συσκευασίες για τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση, ο σκοπός είναι να περιοριστεί η κατανάλωσή τους σε εθνικό επίπεδο και να υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες για την κατασκευή, τον σχεδιασμό και την επισήμανσή τους. 
  • Η ΕΕ επιτίθεται και στα λεγόμενα οξο-βιοδιασπώμενα (που φέρουν καταχρηστικά τη επισήμανση βιοδιασπώμενα), στις συσκευασίες για φαγητό και στα ποτήρια από πολυστυρόλιο, γνωστά σε όσους παραγγέλλουν φαγητό απέξω.
  • Η νομοθεσία, ορίζει και έναν στόχο συλλογής στο 90% για τα πλαστικά μπουκάλια έως το 2029. Τα μπουκάλια αυτά πρέπει να περιέχουν κατά 25% ανακυκλώσιμο προϊόν στην κατασκευή τους έως το 2025 και κατά 30% έως το 2030.
  • Η βιομηχανία του καπνού επίσης θα πρέπει να καλύψει, αρχής γενομένης το 2023, το κόστος της συλλογής και ανακύκλωσης των φίλτρων των τσιγάρων, που είναι αληθινή πληγή για το περιβάλλον, αφού πρόκειται για το δεύτερο πλαστικό προϊόν μιας χρήσης που απορρίπτεται πιο συχνά στην ΕΕ.
Τα προϊόντα που καλύπτονται από τη νομοθεσία αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με την Επιτροπή, τουλάχιστον το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων, απόβλητα των οποίων βρίσκονται σε πολλά είδη.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment