23/03/2019

Το Ευρώ αντιμέτωπο με την «τέλεια καταιγίδα»

Το ενιαίο νόμισμα, που μοιράζονται τα 19 κράτη μέλη, βρίσκεται σε τροχιά αισθητής υποτίμησης έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και των άλλων ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος, εν μέσω πληθώρας απογοητευτικών μακροοικονομικών δεδομένων, προσδοκιών για περαιτέρω χαλάρωση από την ΕΚΤ και επίμονης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit.  Στις 14:25 ώρα Ελλάδος υποτιμάται 0,7% έναντι του δολαρίου στα 1,1288 δολάρια, ενώ καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 1% έναντι του βρετανικού νομίσματος, στις 55,91 πένες ανά ευρώ. Πτώση 1% και έναντι του γιεν.

Την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με το Reuters τα hedge funds έχουν περιορίσει αισθητά τις θέσεις αγοράς (long) επί του νομίσματος και η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί μετά και τα σημερινά στοιχεία της IHS Markit, που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη έχει βυθιστεί σε ύφεση. Οι επενδυτές τρέχουν στο καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων, τα οποία είδαν σήμερα τις αποδόσεις τους να υποχωρούν υπό το μηδέν, για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2016. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Γερμανία εξελίσσεται στον μεγάλο ασθενή της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τις παραγγελίες για τα βιομηχανικά αγαθά της από το εξωτερικό να κάνουν βουτιά.

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1456872

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Τί; Δεν είναι καλή η υποτίμηση; Δεν θα τονώσει συνολικά τις εξαγωγές ; Δεν θα κάνει πιο ανταγωνιστική την οικονομία ; Αυτός δεν ήταν ένας από τους λόγους που πολλοί στην Ελλάδα ήθελαν και θέλουν επιστροφή σε εθνικό νόμισμα; Τώρα συμβαίνει και πάλι δεν είναι ικανοποιημένοι; ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΕΛΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ; ΗΤΑΝ ή ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΕΧΝΗΤΑ ΑΝΑΤΙΜΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;

No comments :

Post a Comment