28.3.19

Ε.Ε: Τέλος στην "Επιχείρηση Σοφία" που μετέφερε αφειδώς τριτοκοσμικούς στην Ευρώπη υπό το πρόσχημα των διασώσεων.

"Η Ευρωπαϊκή Eνωση αποφάσισε να τερματίσει τη ναυτική διάσταση της αποστολής Επιχείρηση Σοφία, η οποία είχε σκοπό την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο, εξαιτίας των διαφωνιών των χωρών-μελών της, δήλωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής θα συνεχίσει να προσφέρεται αεροπορική υποστήριξη, ενώ άλλη μια διάσταση του προγράμματος, η εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης, θα συνεχιστεί. Εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ διαφωνούν με την απόφαση να τερματιστεί η συγκεκριμένη διάσταση της αποστολής, έχουν προθεσμία ως σήμερα το απόγευμα να υποβάλουν ένσταση. Σε διαφορετική περίπτωση, η απόφαση θα ισχύσει σε έξι μήνες."

Η ΕΕ ήδη αποκλιμάκωσε τη συμμετοχή της σε "διασώσεις", μετακινώντας τα πλοία που εμπλέκονται στην Επιχείρηση Σοφία βορειότερα. Η Επιχείρηση "Σοφία" παρατάθηκε τον Δεκέμβριο για τρεις μήνες, ως την 31η Μαρτίου, μια προσωρινή λύση, αφού τα κράτη μέλη δεν δέχθηκαν να αναλάβουν πιο μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Επί μήνες, οι διενέξεις των χωρών-μελών της Ε.Ε για το λαθρομεταναστευτικό μείωναν τις πιθανότητες παράτασης της αποστολής. Η κυβέρνηση της Ιταλίας εναντιώθηκε στην ανανέωση της εντολής αυτής της επιχείρησης, εκτός εάν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη προθυμοποιούνταν να υποδέχονται περισσότερους λαθρομετανάστες. Η κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκα και του Κινήματος Πέντε Αστέρων  ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να υποδέχεται πλέον τους μετανάστες που διασώζουν τα ευρωπαϊκά πλοία και αξίωσε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα λιμάνια τους. Άλλες χώρες της Ε.Ε όμως, αρνούνται να υποδεχθούν λαθρομετανάστες βάσει των ποσοστώσεων ανακατανομής που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αφότου άρχισε η Επιχείρηση Σοφία το 2015, πιστώθηκε τη μεταφορά σχεδόν 50.000 λαθρομεταναστών, αν και μόνο μια μειονότητα των 28 χωρών-μελών συνεισέφερε πλοία ή αεροσκάφη σε αυτήν. Η αποστολή είχε επίσης εντολή να συλλαμβάνει διακινητές και να εμποδίζει τη δραστηριότητά τους, καθώς και να επιβλέπει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Τον Ιανουάριο, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν θα αντικαταστήσει τη φρεγάτα Augsburg, ένα από τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της που συμμετείχε στην Επιχείρηση. Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ιταλίας ότι σαμποτάρισε την επιχείρηση, διατάσσοντας το γερμανικό Π.Ν να επιχειρεί σε απομακρυσμένα τμήματα της Μεσογείου «όπου δεν υπάρχει καμία μεταναστευτική οδός».

ΑΜΠΕ

No comments :