20/03/2019

Ε.Ε: Με 500+25 εκατ. εκατ ευρώ χρηματοδοτεί την έρευνα στην Άμυνα

Ένα βήμα ακόμα στην κατεύθυνση της εδραίωσης του κοινού προϋπολογισμού άμυνας και της ενιαίας στρατηγικής αμυντικής δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της PESCO έκανε η Κομισιόν, εγκρίνοντας τη συγχρηματοδότηση κοινών αμυντικών βιομηχανικών σχεδίων για το 2019-2020 αξίας 500 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε, θα διατεθούν επιπλέον 25 εκατ. ευρώ για τη στήριξη συνεργατικών ερευνητικών έργων στον τομέα της άμυνας το 2019, με προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.  Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στόχος είναι το 2021 να έχει διαμορφωθεί ένα πλήρως ανεπτυγμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας που θα προωθεί μια καινοτόμο και ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανική βάση και θα συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Μέσω δύο προδρόμων δράσεων προς το Ταμείο, η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για να καταστεί η αμυντική συνεργασία υπό τον προϋπολογισμό της ΕΕ πραγματικότητα από τώρα. Με τις σημερινές αποφάσεις, η Επιτροπή ξεκινά τα πρώτα κοινά αμυντικά βιομηχανικά έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος βιομηχανικής ανάπτυξης για την άμυνα. Αυτό θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως η τεχνολογία των drones, η δορυφορική επικοινωνία, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοεπιτήρηση και η θαλάσσια επιτήρηση κ.λ.π

Τις προσεχείς ημέρες η Επιτροπή θα δημοσιεύσει 9 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το 2019 και θα ακολουθήσουν 12 νέες προσκλήσεις για το 2020. Οι προσκλήσεις αυτές θα καλύπτουν τομείς προτεραιότητας σε όλους τους τομείς – αέρα, ξηρά, θάλασσα, κυβερνοχώρο και διάστημα:
  • Επιχειρήσεις, προστασίας και κινητικότητας των στρατιωτικών δυνάμεων: Διαθέσιμα 80 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη δυνατοτήτων ανίχνευσης απειλών CBRN ή συστημάτων αντιμετώπισης drones.
  • Πληροφορίες, διασφάλιση επικοινωνιών & Cyber: € 182 εκατομμύρια θα καλύψουν τις ανάγκες ανίχνευσης και αντιμετώπισης απειλών στον κυβερνοχώρο.
  • Ικανότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων υψηλού επιπέδου: € 71 εκατ. θα στηρίξουν την αναβάθμιση ή την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ικανότητας επίθεσης εδάφους, ικανότητας επίγειας μάχης, ικανότητας αεροπορικής μάχης και μελλοντικών ναυτικών συστημάτων.
  • Καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της άμυνας και ΜμΕ: € 27 εκατ. θα υποστηρίξουν λύσεις σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, Εικονικής Πραγματικότητας και Cyber, καθώς και στη στήριξη των ΜμΕ.
  • Επιπλέον, προτάθηκαν δύο σχέδια για απευθείας ανάθεση: 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης του Eurodrone, μια κρίσιμη ικανότητα για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και 37 εκατ. Ευρώ για την υποστήριξη των διαλειτουργικών και ασφαλών στρατιωτικών επικοινωνιών ESSOR.
  • Χρηματοδότηση της καινοτομίας στην έρευνα στον τομέα της άμυνας: Η Επιτροπή δημοσίευσε προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής δράσης για την έρευνα στον τομέα της άμυνας, της τρίτης και της τελικής φάσης του προϋπολογισμού. Στο πρόγραμμα εργασίας του 2019 επενδύονται 25 εκατομμύρια ευρώ για έρευνα στον τομέα  του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και σε  δύο άλλους τομείς που θεωρούνται ομοίως ουσιαστικοί για τη διατήρηση της τεχνολογικής πρωτοπορίας και της ανεξαρτησίας της Ευρώπης μακροπρόθεσμα. 
  • Οι disruptive τεχνολογίες της άμυνας: Θα εξεταστούν επίσης με τον καλύτερο τρόπο, ώστε η ΕΕ να μπορεί να υποστηρίξει τις τεχνολογίες αυτές που μπορεί να οδηγήσουν σε μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό θα βοηθήσει στην προετοιμασία του εδάφους για το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να διαθέσει μέχρι και το 8% του προϋπολογισμού του για disruptive τεχνολογίες.

No comments :

Post a Comment