27/02/2019

SIGINT: Η βάση δεδομένων πολιτών της Τουρκίας

Με τον όρο SIGINT (Signals Intelligence, Υποκλοπές Σημάτων) περιγράφονται οι πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί μέσω υποκλοπών, κατά κανόνα επικοινωνιών και ηλεκτρονικών. Τα τελευταία χρόνια η βασική πηγή SIGINT για τις περισσότερες χώρες είναι ο χώρος του διαδικτύου.

Τον Απρίλιο του 2016 τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν κατακλυστεί με ειδήσεις ότι κάποια βάση δεδομένων πολιτών της Τουρκίας είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Η βάση δεδομένων είχε μέγεθος 6.6GB και περιελάμβανε στοιχεία για σχεδόν 50 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Συγκεκριμένα για 49.611.709 Τούρκους πολίτες με τα ακόλουθα στοιχεία: Αριθμός ταυτότητας (TC Kimlik No), Όνομα-Επώνυμο, Όνομα μητρός-πατρός, Φύλο, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία γέννησης, Αριθμός ταυτότητας πόλης και επαρχίας, Διεύθυνση κατοικίας. Το 2010 επιτιθέμενοι είχαν πάρει πρόσβαση σε ένα κρατικό σύστημα που ήταν εκτεθειμένο στο διαδίκτυο και είχε πολύ απλό κωδικό πρόσβασης. Από εκεί αντέγραψαν όλη τη βάση δεδομένων πολιτών της Τουρκίας. Στο σύστημα αυτό, η βάση ήταν προσβάσιμη μέσω του εργαλείου «Adres Sorgu» (Εύρεση Διεύθυνσης), το οποίο διέρρευσε και αυτό αργότερα.

Η βάση δεδομένων που είχε διαρρεύσει το 2016 είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Παρότι είναι από το 2010, περιέχει πληροφορίες για 50 εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για έρευνες και ειδικά για στο χώρο της ασφάλειας. Οποιοσδήποτε μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να κατεβάσει τη βάση δεδομένων μέσω του δικτύου Tor σε μορφή SQL από τη διεύθυνση torc5bhzq6xorhb4.onion Έπειτα μπορεί να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα βάσεων δεδομένων SQL για να «φορτώσετε» τη βάση δεδομένων και να κάνετε έρευνα στα στοιχεία που περιλαμβάνει.

Ειδικά για αυτή τη βάση δεδομένων πολιτών της Τουρκίας, θεωρούμε πως είναι απαραίτητη για οποιονδήποτε κάνει έρευνες Ελληνο-Τουρκικών θεμάτων. Από δημοσιογράφους και αρθρογράφους, μέχρι ειδικούς αναλυτές του χώρου, και κάθε πολίτη που θέλει να είναι ψάχνει ότι διαβάζει.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:  https://defensegr.wordpress.com/2019/02/26/sigint-h-bash-dedomenwn-politwn-ths-tourkias/

No comments :

Post a Comment