18.2.19

Αυστραλία: "Η κυβερνοεπίθεση στα δίκτυα του κοινοβουλίου και των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της, πιθανότατα διαπράχθηκε από ξένο κράτος"...

...υποστήριξε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, χωρίς πάντως να κατονομάσει κάποια χώρα, ούτε  σε τι είδους πληροφορίες απέκτησαν πρόσβαση οι δράστες της κυβερνοεπίθεσης. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα επέμβασης στις εκλογές στη χώρα του. «Οι ειδικοί μας για την κυβερνοασφάλεια πιστεύουν ότι ένα κράτος με εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα ευθύνεται γι’ αυτή την κακόβουλη δραστηριότητα. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι τα δίκτυα (υπολογιστών) πολιτικών κομμάτων, των Φιλελεύθερων, των Εργατικών και του Εθνικού Κόμματος, επίσης επλήγησαν εντός των ορίων της ίδιας κυβερνοεπίθεσης» τόνισε ο Μόρισον ενώπιον της Βουλής,  δίνοντας στη δημοσιότητα μια πρώτη αποτίμηση των ερευνητών.

Καθώς η Αυστραλία οδεύει σε εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν ως τον Μάιο, οι κοινοβουλευτικοί ειδοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να αλλάξουν επειγόντως τους μυστικούς κωδικούς τους, διότι η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας εντόπισε πως διαπράχθηκε επίθεση στο δίκτυο υπολογιστών του κοινοβουλίου.

Αναλυτές θεωρούν πως τα κράτη στα οποία στρέφονται οι υποψίες μάλλον είναι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.   «Όταν λαμβάνεις υπόψη το κίνητρο, πρέπει να θεωρήσεις πως η Κίνα είναι ο κυριότερος ύποπτος, αλλά δεν μπορείς να αποκλείσεις ούτε τη Ρωσία», σχολίασε ο Φέργκους Χάνσον, επικεφαλής του International Cyber Policy Centre στο ίδρυμα μελετών Australian Strategic Policy Institute.

Για τον ηγέτη των Εργατικών Μπιλ Σόρτεν, η επίθεση αυτή εγείρει «σοβαρή ανησυχία» και οι αυστραλιανές αρχές δεν μπορούν να επιδείξουν «εφησυχασμό».

Οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά το 2017, αφού η Καμπέρα κατηγόρησε το Πεκίνο για ανάμιξη στα εσωτερικά της. Οι δύο χώρες έχουν προσπαθήσει έκτοτε να αποκλιμακώσουν την ένταση στη διμερή σχέση, αλλά η αυστραλιανή πολιτική ηγεσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει με καχυποψία την κινεζική κυβέρνηση. Η ένταση στις σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας ανέβηκε και πάλι αυτόν τον μήνα, μετά την ακύρωση της βίζας ενός κινέζου επιχειρηματία, μόλις μερικούς μήνες μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε στη Huawei να συμμετάσχει σε έργα για την κατασκευή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).

ΑΜΠΕ

New Zealand leader says no final decision on using Huawei

No comments :