22.2.19

Εμπορεύσιμο το κοίτασμα στη θέση «Γλαύκος» της Κυπριακής ΑΟΖ

Νέα δεδομένα δημιουργεί το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στο στόχο «Γλαύκος» στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με στοιχεία της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος. Το κοίτασμα είναι καλό και εμπορεύσιμο και η ύπαρξή του εξασφαλίζει την παραμονή της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Οι εξελίξεις επηρεάζουν και γεωπολιτικά τις συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέες εστίες έντασης. Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος το κοίτασμα είναι εμπορεύσιμο, και μάλιστα το καλύτερο που βρέθηκε μέχρι τώρα και επικαλούμενη τα στοιχεία της γεώτρησης σημειώνει ότι τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, δίνουν θετικές επιπτώσεις σε τέσσερις κατευθύνσεις, με σημαντικές εξελίξεις για την Κύπρο και τα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ, αλλά και σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή.

Πρώτα από όλα ένα καλό εμπορεύσιμο κοίτασμα, σημαίνει οικονομικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή η ανακάλυψη εξασφαλίζει την παραμονή και το ενδιαφέρον της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ για τις επόμενες δύο δεκαετίες, τόσο στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος όσο και για περαιτέρω έρευνες. Επίσης, ο «Γλαύκος» δημιουργεί πλέον ένα καλό υπόβαθρο, ώστε με πιθανές νέες μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις να συμπληρωθεί η κύρια απαίτηση –τις ελάχιστες ποσότητες διαθέσιμου φυσικού αερίου– για δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο. Παράλληλα άλλα κοιτάσματα μικρότερα στην ίδια περιοχή σε σύνδεση με τις εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες στον «Γλαύκο», επιτρέπουν σε επόμενο στάδιο, την περαιτέρω αξιοποίηση, χωρίς τεράστιες επενδύσεις.

Ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα εν τούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος» αποτελεί και νέα σελίδα στην αναζήτηση κοιτασμάτων στην περιοχή διότι πρόκειται για γεωλογική διαμόρφωση «τύπου ΖΟΡ», αλλά διαφοροποιημένη γεγονός που ενισχύει την προτεραιότητα στόχων με τα ίδια χαρακτηριστικά, στους χάρτες των εταιρειών υδρογονανθράκων και αυξάνει το ενδιαφέρον και για περιοχές των οποίων οι γεωλογικές διαμορφώσεις επηρεάστηκαν από την υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη».

https://www.liberal.gr/arthro/241425/oikonomia/epicheiriseis/kupros---aoz-emporeusimo-to-koitasma-ston-isonglaukosin.html

No comments :