15/02/2019

Αλβανία: Επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη εργασιών για ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση

Πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση της ανακατασκευής της αλβανικής αεροπορικής βάσης Kuçovë ώστε αυτή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε στις 24 Ιανουαρίου 2019 την έναρξη των εργασιών στην εγκαταλελειμμένη βάση. Η ανακοίνωση αυτή έγινε παρουσία του Διοικητού Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Πτεράρχου Tod D. Wolters, ο οποίος την ημέρα εκείνη πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Το κόστος της πρώτης φάσης της ανακατασκευής της αεροπορικής βάσης Kuçovë θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το 2024. Η βάση βρίσκεται 70 χλμ νότια των Τιράνων σε μια ευνοϊκή για την αεροπλοΐα περιοχή με πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί την πρώτη κύρια αναπτυξιακή ενέργεια του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια αρκετά χρόνια μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Η κατασκευή της βάσης ξεκίνησε το 1952 με Σοβιετική βοήθεια και παραδόθηκε στην Αλβανική Αεροπορία το 1955. Το 1997 κατά την διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης στην Αλβανία η βάση καταλήφθηκε από το εξεγερμένο πλήθος και λεηλατήθηκε.  Την περίοδο 2002-2004 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και κατασκευάστηκε νέος πύργος ελέγχου τοποθετήθηκε νέος φωτισμός, και ανακατασκευάστηκε ο διάδρομος. Η βάση διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών σκαμμένο μέσα σε λόφο με μία είσοδο και μία έξοδο που βρίσκεται ανατολικά του διαδρόμου απογείωσης προσγείωσης και συνδέεται με αυτό με ένα τροχόδρομο μήκους 2,5 χλμ. Εντός του υπόγειου αυτού χώρου έχουν αποτεθεί εδώ και πολλά χρόνια παλαιά μαχητικά τύπου κινεζικής κατασκευής τύπου Shenyang F-6 και εκπαιδευτικά Nanchang CJ-6 επίσης κινεζικής κατασκευής.

Σύμφωνα με τον Σέρβο πρώην διευθυντή του γραφείου για το Κόσοβο Dušan Proroković η ανακατασκευή της αλβανικής βάσης αποσκοπεί στην ολοκλήρωση των υποδομών του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια και εκτιμά ότι η βάση Kuçovë θα χρησιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ για την υποστήριξη επιχειρήσεων εφόσον προκύψουν στην περιοχή και όχι ως μια βάση με μόνιμη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ, αφού τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα το ΝΑΤΟ διατηρεί σημαντικότερες στρατιωτικές υποδομές. Ουσιαστικά η ανακατασκευασμένη βάση θα αποτελέσει μια υποδομή για την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών δυνάμεων που θα καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή νότια της Σερβίας.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΟΥΜΕ "ΞΙΝΟ" ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΙΠΟΤΑ (ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΤΑΚΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ) ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΗΣ ΒΑΣΕΩΣ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ. ΔΕΝ ΛΕΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΤΟ ΔΕΙΧΝΩ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ...

No comments :

Post a Comment