19.2.19

Η Κίνα επιθυμεί να εμβαθύνει «τη στρατηγική εμπιστοσύνη» που διατηρεί με το Ιράν

Δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι απευθυνόμενος στον Ιρανό ομόλογο του. Ο Ζαρίφ βρίσκεται στο Πεκίνο συνοδεύοντας μια αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί και ο υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέχ. Το Ιράν είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου προς την Κίνα.  Η Κίνα περπατά σε τεντωμένο σκοινί καθώς έχει στενές σχέσεις με το Ιράν και με τον περιφερειακό αντίπαλο του, τη Σαουδική Αραβία και εξαρτάται από τις εισαγωγές πετρελαίου από την περιοχή. Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν επισκέφθηκε το Πεκίνο το 2017 και ο πρίγκιπας διάδοχος Μομάμεντ μπιν Σαλμάν φτάνει στην κινεζική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα.

Ο Ουάνγκ κατά τη συνάντησή του με τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, είπε ότι παρακολούθησε την ομιλία του την Κυριακή στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει πόλεμο. «Είδα στην τηλεόραση πώς υπερασπιστήκατε ξεκάθαρα τα δικαιώματα του Ιράν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Πιστεύω ότι εκατομμύρια Κινέζοι παρακολούθησαν τα όσα είπατε και είστε πια διάσημος. Θα ήθελα να εκμεταλλευθώ αυτή την ευκαιρία να έχω μια σε βάθος στρατηγική επικοινωνία με τον παλιό μου φίλο για να εμβαθύνω τη στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας και να διασφαλίσω ότι θα σημειωθεί νέα πρόοδος στη διμερή και στρατηγική μας συνεργασία», πρόσθεσε ο Ουάνγκ. Η Κίνα αναμένει το Ιράν να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο εποικοδομητικό ρόλο στις περιφερειακές υποθέσεις, τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Η σχέση μας με την Κίνα είναι πολύτιμη για εμάς. Θεωρούμε την ολοκληρωμένη, στρατηγική σχέση μεταξύ του Ιράν και της Κίνας ως μία από τις πιο σημαντικές μας σχέσεις», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ζαρίφ.

ΑΜΠΕ

2 comments :

Παναγιώτης Λιόλιος said...

Την Καλησπέρα μού,θα ήθελα,μίαν άποψη,στο Δεδομένο,πλέον...,ότι η Κίνα,στην σύμφωνια της "ΣΥΝΔΕΣΗΣ"Αξίου,ποταμού...,με το Ελληνίκο Αιγαίο,η Κίνα ,θα αναλάβει,τα έργα ,των εγκαταστάσεων,στον Δούναβι και Αξιόν;;;;ΑΡΑΓΕ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ..ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ,ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΑΣ -Γερμανιας;;;Τι συμαίνει ,άραγε ,Αυτό,για τα Βαλκάνια ;;;;

ΚΟΥΡΗΤΗΣ said...

ΤΡΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΩΣ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ" ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: https://isxys.blogspot.com/2019/01/blog-post_293.html

27/1/19 18:40
27/1/19 18:56
27/1/19 19:18