21/02/2019

Ν.Στέρτζον: «Θα υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μας. Το ερώτημα είναι το πότε ακριβώς» - Τρεις βουλευτές εγκατέλειψαν τη Μέι, θέλουν νέο δημοψήφισμα - 4 υπουργοί και 20 ακόμη μέλη της κυβέρνησης ζητούν νέα συμφωνία με την Ε.Ε, διαφορετικά αναβολή του BREXIT

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 27/2/2019: Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, τη νέα στρατηγική της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβολή του “διαζυγίου” από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου. Οι βουλευτές, με ψήφους 502 υπέρ έναντι 20 κατά, ενέκριναν την τροπολογία που στηρίζει την πρόταση της Μέι να αναβάλει για μικρό χρονικό διάστημα το Brexit αν απορριφθεί η συμφωνία την οποία επιδιώκει να πετύχει με τις Βρυξέλλες, καθώς και μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα θα προτείνει ή θα στηρίξει μια τροπολογία υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε να αποφευχθεί ένα καταστροφικό Brexit.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 25/2/2019: Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προτείνει επισήμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ανταρσία βουλευτών της. Η Μέι θα προτείνει σήμερα (26/2/2019) στο υπουργικό της συμβούλιο να αποκλείσει επισήμως μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ανοίγοντας την πόρτα σε μια καθυστέρηση εβδομάδων ακόμη και μηνών στην καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Την πεποίθησή της ότι η Σκοτία θα γίνει σταδιακά ανεξάρτητη χώρα απο το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζει η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στέρτζον. Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» η κυρία Στέρτζον υπογραμμίζει ότι η Σκοτία θα αναγκαστεί να επαναλάβει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της ή όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Σκοτσέζοι, παραδοσιακά φιλοευρωπαίοι, θα επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στο Λονδίνο.«Το Brexit δεν είναι μια καλή ιδέα. Και ο τρόπος που διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα» δηλώνει στη συνέντευξή της η κυρία Στέρτζον. Σύμφωνα με την ίδια, η Σκωτία δεν μπορεί να πληρώσει το τίμημα μιας κακής συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ καθώς θα πρόκειται για ένα τίμημα το οποίο ποτέ δεν θέλησε, αφού οι Σκοτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. «Με το Brexit, κατά του οποίου ψηφίσαμε, πληρώνουμε το τίμημα της έλλειψης ανεξαρτησίας μας. Θα υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μας. Το ερώτημα είναι το πότε ακριβώς»

Τρεις γυναίκες βουλευτές των Τόρις, που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, εξαιτίας της διαφωνίας τους με την κυβερνητική γραμμή για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι, Αννα Σούμπρι, Χέιντι Αλεν και Σάρα Γουόλαστον εκφράζουν σε επιστολή που απηύθυναν προς την Τερέζα Μέι και η οποία αναρτήθηκε στο Twitter την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στην Ομάδα των Ανεξάρτητων που δημιουργήθηκε από επτά βουλευτές που παραιτήθηκαν από το Εργατικό Κόμμα. Οι τρεις βουλευτές των Τόρις είχαν πάρει θέση κατά του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.«Το Brexit επανακαθόρισε το Συντηρητικό Κόμμα -ακυρώνοντας όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του», γράφουν οι τρεις γυναίκες, που θεωρούν ότι το κόμμα των Τόρις έχει εγκαταλείψει τις αρχές και τις αξίες του. Καταγγέλλουν την στροφή προς τα δεξιά που επιχειρείται από το κυβερνών κόμμα υπό την επιρροή του European Research Group, μία ομάδα ευρωφοβικών βουλευτών που συνιστούν «κόμμα στην καρδιά του κόμματος», και του DUP , του προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, από το οποίο εξαρτά η Τερέζα Μέι την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

«Εμείς δεν έχουμε αλλάξει. Το κόμμα άλλαξε και δεν αντιπροσωπεύει πλέον τις αξίες και τις πεποιθήσεις που μοιραζόμασταν με εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», γράφουν. «Η χαριστική βολή ήταν η καταστροφική διαχείριση του Brexit από την κυβέρνηση αυτή», γράφουν καταγγέλλοντας τις «καταστροφικές συνέπειες» που επικρέμανται για την βρετανική οικονομία και κοινωνία από το σενάριο μίας εξόδου άνευ συμφωνίας με την ΕΕ«Δεν θα περιμένουμε τα πόδια μας να φθάσουν στο χείλος του γκρεμού», προειδοποιούν αιτιολογώντας την απόφασή τους να προσχωρήσουν στην Ομάδα των Ανεξάρτητων, «δίνοντας έτσι προτεραιότητα στα συμφέροντα των ψηφοφόρων μας και της χώρας». Οι παραιτήσεις θέτουν την Τερέζα Μέι σε ακόμη ασθενέστερη θέση στο Κοινοβούλιο, όπου η συμφωνία για το Brexit απερρίφθη από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών τον περασμένο μήνα. Απειλούν επίσης να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική θέση της πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπου επιστρέφει το απόγευμα σήμερα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς, ωστόσο, ευνοϊκές προοπτικές.

Υπουργοί προειδοποίησαν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι πρέπει να συμφωνήσει στην αναβολή του Brexit αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ανταρσία στο κοινοβούλιο. Η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέβιντ Γκοκ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για τη Σκοτία Ντέιβιντ Μάντελ επεσήμαναν στη Μέι ότι πρέπει να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία παρατείνοντας την ισχύ του άρθρου 50, επισημαίνει εφημερίδα. Αν η πρωθυπουργός αρνηθεί, οι υπουργοί δήλωσαν ότι οι ίδιοι καθώς και 20 ακόμη μέλη της κυβέρνησης θα στηρίξουν το σχέδιο της βουλευτού των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ να αναλάβει το κοινοβούλιο τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit.

Η συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit πρέπει να τεθεί προς έγκριση σε δεύτερο δημοψήφισμα, εάν αυτή υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ο Κιρ Στάρμερ, αρμόδιος του Εργατικού Κόμματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, εάν οι βουλευτές απορρίψουν το εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η επιλογή στο δεύτερο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι ανάμεσα στην παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την αποχώρηση με βάση μία «αξιόπιστη συμφωνία» που θα έχει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου. Εάν η συμφωνία της πρωθυπουργού εγκριθεί, αυτή η συμφωνία πρέπει να τεθεί προς έγκρισιν σε δημόσια ψηφοφορία, δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ.

ΑΜΠΕ

Αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή ανταρσία στην έως σήμερα πρωθυπουργική πορεία της βρίσκεται η Τερέζα Μέι, καθώς δεκάδες μέλη της κυβέρνησής της – έως και 30, σύμφωνα με ορισμένες πηγές – προειδοποιούν την Ντάουνινγκ Στριτ ότι θα ψηφίσουν καθυστέρηση του Brexit, εφόσον η πρωθυπουργός δεν αποκλείσει διά παντός το σενάριο της μη συμφωνίας. Μία τέτοια επανάσταση δεν αφήνει παρά δύο αναγκαστικές επιλογές στη Μέι: να αιτηθεί παράταση του Άρθρου 50, έστω και αν επιμένει μέχρι κεραίας όλους αυτούς τους μήνες ότι η χώρα αποχωρεί από την Ένωση στις 29 Μαρτίου, ή σε τούτη την κρίσιμη ώρα να απομακρύνει όλους αυτούς τους αντάρτες από την κυβέρνησή της. Καθένας από τη δική του οπτική γωνία, οι κατά τα άλλα πιστοί υπουργοί και βουλευτές της Μέι – τόσο από το στρατόπεδο του πιο σκληροπυρηνικού Brexit όσο και από το στρατόπεδο του Remain – εκτιμούν ότι είναι πλέον αρκετοί για να περάσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων μία τροπολογία που θα υποχρεώσει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να παρατείνει το Brexit αντί να επιτρέψει την άτακτη έξοδο της χώρας από την Ένωση

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περί τους τέσσερις υπουργούς και δεκάδες υφυπουργοί και κυβερνητικοί ετοιμάζονται να στηρίξουν την πρόταση των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος σερ Όλιβερ Λέτγουιν και του Εργατικού Ιβέτ Κούπερ. Οι ίδιες μάλιστα πληροφορίες θέλουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους ρίχνοντας στη Μέι την ευθύνη της παραίτησής τους. Οι περισσότεροι από τους «αντάρτες» υποστηρίζουν ότι οδηγήθηκαν σε αυτήν την εκβιαστική κίνηση, καθώς φοβούνται πολύ τις ολέθριες επιπτώσεις του no deal στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, ενώ προβλέπουν και το χάος στα λιμάνια της χώρας. Οι Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές από την πλευρά τους έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η παραμονή της μη συμφωνίας στο κάδρο του Brexit αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στις Βρυξέλλες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1447145/brexit-epanastasi-stous-toris-gia-to-no-deal

22.6.16-Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΟΜΑΔΟΣ "ΙΣΧΥΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΕΧΙΤ: https://isxys.blogspot.com/2016/06/brexit.html

No comments :

Post a Comment