12/02/2019

ΑΝΚΑ-2: Το νέο δικινητήριο αερόχημα μεγάλης εμβέλειας της Τουρκίας - Το ραντάρ AESA ÇAFRAD ολοκλήρωσε δοκιμές

Την δικινητήρια έκδοση του γνωστού αεροχήματος ΑΝΚΑ παρουσίασε η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΑΙ. Πρόκειται για το αερόχημα ΑΝΚΑ-2 το οποίο είναι εξοπλισμένο με δύο τουρκικής ανάπτυξης και κατασκευής κινητήρες τύπου PD 170 της εταιρείας ΤΕΙ αποδίδει 170 ίππους σε ύψος 20.000 ποδών, 130 ίππους σε ύψος 30.000 ποδών και 85-90 ίππων σε ύψος 40-45.000 ποδών. Η νέα έκδοση του ΑΝΚΑ πρόκειται να προσδώσει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις την δυνατότητα πραγματοποίησης αποστολών σε μεγαλύτερη απόσταση από το υπάρχον ANKA-S (εμβέλεια 200 χλμ) χάρις στην διασύνδεση του με το σταθμό ελέγχου εδάφους μέσω των δορυφόρων επικοινωνιών TURKSAT και σε ύψος 25.000 πόδια για περισσότερες ώρες φτάνοντας τις 24 ώρες. Το αερόχημα ΑΝΚΑ-2 είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από το ΑΝΚΑ-Α με εκτιμώμενο βάρος περίπου 3,5 τόνους και σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2020.Το νέο αερόχημα θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 750 κιλών.

Το αερόχημα ΑΝΚΑ-2 θα είναι εξοπλισμένο με το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα CATS (Common Aperture Targeting System) της τουρκικής εταιρείας Aselsan, σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών και θα μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές μεγάλης εμβέλειας σε μεγάλο ύψος για την συλλογή πληροφοριών, ναυτικής επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης, ηλεκτρονικών υποκλοπών και παρεμβολών, καθώς και κρούσης.

https://www.defence-point.gr/news/anka-2-to-neo-dikinitirio-aerochima-megalis-emveleias-tis-toyrkias-vid

Η τουρκική αμυντική εταιρεία ηλεκτρονικών Aselsan αποκάλυψε βίντεο που δείχνει τις πρώτες δοκιμαστικές βολές πραγματικών πυρών με το ραντάρ AESA επόμενης γενιάς με την ονομασία ÇAFRAD. Το βίντεο δείχνει έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος ESSM που εκτοξεύτηκε από την φρεγάτα Göksu του τουρκικού Ναυτικού να χτυπάει έναν στόχο ντρόουν. Η δοκιμή που διεξήχθη στα μέσα Δεκεμβρίου 2018, ήταν η πρώτη δοκιμαστική βολή πραγματικών πυρών που περιελάμβανε το σύστημα ÇAFRAD του οποίου ο καταυγαστήρας “φώτιζε” τον ντρόουν στόχο για την καθοδήγηση του πυραύλου και την εν τέλει προσβολή του. Η TCG Göksu, φρεγάτα κλάσης Pery (πρώην USS Estocin), χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα δοκιμών για το πρόγραμμα ÇAFRAD. Ενα πρωτότυπο σύστημα ÇAFRAD ειναι εγκατεστημένο πάνω στο κατάστρωμα ελικοπτέρου της φρεγάτας.Σύμφωνα με τον ιστότοπο turkishnavy.net το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας που ειναι εγκατεστημένο πάνω στην TCG Göksu διαθέτει μόνο ένα πακέτο του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών φασικά ελεγχόμενων στοιχειοκεραίων και ραντάρ καταύγασης στόχου. Σύμφωνα με την Aselsan, το ÇAFRAD συνδυάζει εγχώρια σχεδίαση με τα τελευταία τεχνολογικά πλεονεκτήματα συμπεριλαμβανομένων πλήρως στερεάς κατάστασης στοιχειά μετάδοσης/λήψης, ψηφιακή επεξεργασία σημάτων, συμπίεση παλμού, εντοπισμός πολλαπλών στόχων, σταθεροποίηση ηλεκτρονικής δέσμης μαζί με εξελιγμένα ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Το ραντάρ ÇAFRAD εξελίσσεται για τις μελλοντικές φρεγάτες αντιαεροπορικών επιχειρήσεων TF-2000 του τουρκικού Ναυτικό. Θα παρουσιαστεί με την μορφή ενός ολοκληρωμένου ιστού που θα συνδυάζει τεσσερις κεντρικούς αισθητήρες (απο την κορυφή προς την βάση):
- Μια ενεργή, μη περιστρεφόμενη κεραία IFF
-Ενα πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ ενεργητικής κεραιοστοιχίας σε φάση δέσμης Χ (150 χλμ εμβέλεια και ικανότητα εντοπισμού που υπερβαίνει τους 1000 στόχους).
- Ραντάρ καταυγασης στόχου ενεργητικής κεραιοστοιχίας σε φάση δέσμης Χ (150 χλμ βεληνεκές).
- Ενα μεγάλης εμβέλειας ραντάρ έρευνας ενεργητικής κεραιοστοιχίας σε φάση (450 χλμ εμβέλεια και ικανότητα εντοπισμού που υπερβαίνει τους 2000 στόχους).
Σύμφωνα με την τουρκική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), οι εργοστασιακές δοκιμές αποδοχής του IFF, του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών και ραντάρ καταύγασης ειναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2019. Σε δεύτερο στάδιο, το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας θα αναπτυχθεί και κατασκευαστεί ως ενα ολοκληρωμένο πακέτο (ολοκληρωμένος ιστός). Συνολικά θα παραδοθούν τέσσερα συστήματα ÇAFRAD. Η πρώτη παράδοση του συστήματος ÇAFRAD έχει σχεδιαστεί για το 2023.

http://www.proelasi.org/

No comments :

Post a Comment