17/01/2019

Κίνα: Οικονομική κατασκοπεία στις Dow Chemical και Cargill

Μία από τις στρατηγικές της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες είναι η οικονομική κατασκοπεία. Με απλά λόγια, η κλοπή βιομηχανικών μυστικών όπως π.χ. τεχνολογίες ή μελέτες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του κράτους της Κίνας. Αυτό μπορεί να είναι είτε άμεσο (για παράδειγμα αντιγραφή των τεχνολογιών με χαμηλότερο κόστος παραγωγής), είτε έμμεσο όπως για παράδειγμα αγορά κρίσιμων υποδομών για γεωπολιτικούς, οικονομικούς, και διπλωματικούς λόγους βάσει των πληροφοριών που υπεκλάπησαν. Εδώ έχουμε μία περίπτωση κλοπής βιομηχανικών μυστικών από τις αμερικανικές εταιρίες Dow Chemical και Cargill που έγινε γνωστό το 2011.

Η ιστορία μας ξεκινάει με έναν Κινέζο χημικό, τον Κεσούε Χουάνγκ ο οποίος τον Ιανουάριο του 2003 έπιασε δουλειά ως ερευνητής-επιστήμονας στην εταιρία αγροβιομηχανίας και βιοτεχνολογίας Dow Chemical στη πολιτεία της Ιντιάνα στις ΗΠΑ. Το 2005 ο Κ. Χουάνγκ πήρε προαγωγή σε υπεύθυνο ερευνητικής ομάδας στο τομέα των οργανικών εντομοκτόνων ειδικών χρήσεων. Συνέχισε να εργάζεται στη Dow Chemical έως το Φεβρουάριο του 2008. Από το Μάρτιο του 2008 έως και τον Ιούλιο του 2009 εργάζονταν στην εταιρία Cargill, που ασχολείται με το χώρο των τροφίμων, ως βιοτεχνολόγος. Μάλιστα, ήταν υπεύθυνος για την έρευνα και ανάπτυξη ενός χημικού, κλειδί για τη συντήρηση τροφίμων σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας. Στο ενδιάμεσο διάστημα όμως είχε συμβεί κάτι πολύ ενδιαφέρον. Από το 2007 ο Κ. Χουάνγκ στρατολογήθηκε από τη κυβέρνηση της Κίνας για να προσφέρει τα αποτελέσματα των ερευνών των εταιριών για τις οποίες εργάζεται σε πανεπιστήμια της Κίνας και συνδέσμους του στη Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα, τον Κεσούε Χουάνγκ πλησίασαν Κινέζοι ερευνητές πανεπιστημίων της Κίνας ζητώντας του βοήθεια καθώς ο ίδιος είχε μεγάλη εμπειρία στο χώρο αυτό. Ωστόσο, γρήγορα αυτή η αρχική επαφή έγινε κανονική στρατολόγηση του ως πράκτορας.

Στις ανακρίσεις του FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) ο Κεσούε Χουάνγκ ομολόγησε ότι από το 2007 έως και το 2010 είχε κλέψει και μεταδόσει σε συγκεκριμένα άτομα από κρατικά πανεπιστήμια της Κίνας καθώς και σε συνδέσμους τους στη Γερμανία αποτελέσματα ερευνών της Dow Chemical, φόρμουλες για χημικά που ήταν πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας, καθώς και άλλα έγγραφα. Επίσης, έδωσε όλα τα στοιχεία και τις μελέτες για το συντηρητικό τροφίμων στο οποίο εργάζονταν στην εταιρία Cargill. Σύμφωνα με τη κατάθεση του που είναι διαθέσιμη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρεται ότι το κόστος όλων βιομηχανικών μυστικών που διοχέτευσε στη Κίνα είναι παραπάνω από $7 εκατομμύρια αλλά όχι περισσότερο από $20 εκατομμύρια. Τελικά, το Δεκέμβριο του 2011 ο Κεσούε Χουάνγκ καταδικάστηκε για οικονομική κατασκοπεία προς όφελος του Κινεζικού κράτους στις ΗΠΑ με ποινή 87 μηνών (7 χρόνια και 3 μήνες) φυλάκισης και 3 έτη με περιοριστικά μέτρα. Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα οικονομικής κατασκοπείας της Κινέζικης κυβέρνησης και θα παρουσιάσουμε και άλλα ανάλογα παραδείγματα στο μέλλον.

https://defensegr.wordpress.com/2019/01/16/kina-oikonomikh-kataskopeia-stis-dow-chemical-kai-cargill/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
ΩΣ ΟΜΑΔΑ "ΙΣΧΥΣ" ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ  ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ (Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ) ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ "ΤΙΕΝ-ΑΝ-ΜΕΝ" ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΗΠΑ ΧΟΡΗΓΗΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΚΙΝΕΖΟΥΣ.
ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΟΥΝ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΝΗΣΙΩΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΣΩ ΑΠΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΕΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ή  ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ (ΤΡΙΑΔΕΣ)  ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ "ΤΣΑΙΝΑ ΤΑΟΥΝ" ΑΝΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.
ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΖΗΤΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΙΝΕΖΩΝ -ΚΟΡΕΑΤΩΝ) ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ. ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΣΤΟ Η.Β, ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΚΕΑΝΙΑ, ΤΑ ΣΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΡΟΗ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΣΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΣΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. 

No comments :

Post a Comment