04/01/2019

Βοσνία: Απόσχιση ζητούν οι Σέρβοι κάτοικοί της. - πΓΔΜ: Οι Αλβανοί δεν θέλουν να αποκαλούνται "Μακεδόνες" - Εκδίδει διαβατήρια με «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Οι Σέρβοι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την κοινή ζωή τους και αυτό προοιωνίζει το διαχωρισμό της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ισχυρίζεται ο Τίμοθι Λες, πρώην διπλωμάτης και διευθυντής του βρετανικού αναλυτικού κέντρου «Νέα Ευρώπη». «Πιστεύουν ότι η πολιτική του Σαράγιεβο τους έχει εκθέσει και είναι βαθιά πληγωμένοι από τις επιβληθείσες αποφάσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Πάντι Άσνταουν, που τους έσπρωξε πιο μακριά από τη Βοσνία», ανέφερε ο Λες σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ‘ΝΙΝ’ του Βελιγραδίου. Ένας επιπλέον λόγος είναι η αλλαγή στάσης της διεθνούς κοινότητας. «Τα τελευταία 20 χρόνια η Δύση έδειξε υπεροψία έναντι της Βοσνίας και κράτησε όλες τις επιλογές κλειστές, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν οι Σερβοβόσνιοι ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από το Σαράγεβο, τότε δεν θα τους επιτρεπόταν. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη Βοσνία σχεδόν με αδιαφορία εξαιτίας του ότι δεν σχεδιάζει να την ενσωματώσει στο άμεσο μέλλον», λέει ο Λες. Ο ίδιος, εκτιμά ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια είναι μικρό και δημιουργείται μια κατάσταση στην οποία οι Σερβοβόσνιοι έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν την ιδέα της απόσχισης.

Ο αναλυτής για τις πολιτικές εξελίξεις στην πΓΔΜ, Αρσίμ Σινάνι, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Diplomaticus» με τον δημοσιογράφο Έριον Κατσόρι στο τηλεοπτικό κανάλι ‘News24’ ανέφερε ότι οι Αλβανοί Σκοπίων, δεν πρόκειται να δεχθούν στα έγγραφα και στα διαβατήρια τους να αναγράφεται ότι έχουν εθνικότητα ‘Μακεδονική’. Ο Σινάνι λέει ότι σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στα διαβατήρια όλοι οι πολίτες της πΓΔΜ θα αποκαλούνται ‘Μακεδόνες’, αλλά οι Αλβανοί δεν θα το επιτρέψουν αυτό. «Ο Αλί Αχμέτι, ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο Αρτάν Γκρούμπι, η Τέουτα Αρίφι, όλοι αυτοί οι Αλβανοί πολιτικοί θα ονομάζονται ‘Μακεδόνες’. Διευκρινίσαμε στον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ότι είμαστε Αλβανοί και δεν δεχόμαστε ότι στα δικά μας διαβατήρια ή την ταυτότητά μας να γράφει ότι είμαστε ‘Μακεδόνες’.  Δεν είναι πολύ αργά να το αμφισβητήσουμε αυτό. Νομίζω ότι ο Ζάεφ το κατάλαβε και έκανε μια τακτική κίνηση. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αλβανική μας ταυτότητα. Οι Αλβανοί δεν θα δεχθούν αυτήν τη διάκριση», είπε ο Αρσίμ Σινάνι στο News24.

Με επίκεντρο το νόμο της αλβανικής γλώσσας που ο πρόεδρος Ιβάνοφ συνεχίζει να μην τον υπογράφει, ο Σινάνι, τόνισε ότι η σλαβική πλευρά παίζει ένα παιχνίδι σχετικά με την αλβανική γλώσσα στην πΓΔΜ. Σε ότι το VMRO είναι ‘υπέρ’ το SDSM είναι ‘κατά’. «Είναι ένα συνεχές παιχνίδι του πολιτικού κατεστημένου και οι Αλβανοί γίνονται ένα στοιχείο αυτού του παιχνιδιού. Όταν σπούδαζα στα Τίρανα τη δεκαετία του ’90 ταξίδευα με λεωφορείο και η μεγαλύτερη φοβία μου ήταν οι τελωνειακοί υπάλληλοι στην πΓΔΜ ότι θα δουν ότι έχω αλβανικά βιβλία, γιατί προσπαθούσαν να τα κατασχέσουν. Αυτή η επιθετικότητα εκφράζεται και στην πολιτική. Νομίζω ότι είναι ένα κακό παιχνίδι της σλαβικής πολιτικής στη χώρα. Εμπόδιο για τη γλώσσα των Αλβανών, θεωρείται ο πρόεδρος Ιβάνοφ που είναι μια πολιτική μαριονέτα. Μια χώρα όπως η πΓΔΜ που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ κάνει διακρίσεις στην αλβανική γλώσσα», είπε προσθέτοντας: «Η πΓΔΜ θα πρέπει να κάνει κάτι άλλο. Είναι μια μικρή χώρα, δεν έχει πολεμικό εξοπλισμό, έρχεται να αντιμετωπίσει τους Σέρβους, να αντιμετωπίσει τους Βουλγάρους και τους Έλληνες, δεν πρέπει να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους Αλβανούς που υπερβαίνουν το 40% του πληθυσμού της και διατηρούν τη σταθερότητα στη χώρα», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πρίστινα, Αρσίμ Σινάνι στην “ News24”.

Παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αλλαγή του ονόματος του κράτους και θα γίνει αλλαγή των προσωπικών εγγράφων των πολιτών, εντούτοις, ένας μεγάλος αριθμός νέων διαβατηρίων έχει εγκριθεί για αγορά από το υπουργείο Εσωτερικών, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το τηλεοπτικό κανάλι «Alfa TV», 240 χιλιάδες έντυπα διαβατηρίων βρίσκονται σε τακτική τελωνειακή διαδικασία, τα διαβατήρια αυτά έχουν τυπωθεί ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Γιατί αγοράζονται έντυπα με τη μορφή αυτήν, αφού το υπουργείο έχει ήδη αρκετά και δεν υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοσή τους;», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Το ζήτημα είναι γιατί το υπουργείο Εσωτερικών δαπανά κεφάλαια από τον προϋπολογισμό για διαβατήρια με το όνομα του κράτους ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενώ σε δέκα ημέρες θα γίνει ψηφοφορία για την αλλαγή του ονόματος και έπρεπε να παραγγείλει τα νέα έντυπα με το όνομα του κράτους ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»;  Η κυβέρνηση στην ερώτηση αυτή απάντησε ως εξής: «και αν ακόμη οι συνταγματικές αλλαγές ψηφισθούν στις 15 Ιανουαρίου, απαιτείται μια χρονική περίοδος για την αλλαγή των διαδικασιών και των νομικών αλλαγών για να ισχύσουν οι τροπολογίες».

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment