22/12/2018

Φθηνότερη του “αναμενόμενου” η σύμβαση αναβαθμίσεως των ελληνικών F-16V. Γιατί;

Στις 20 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση στην Lockheed Martin για την αναβάθμιση 84 μαχητικών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση F-16V Block 72. Η σύμβαση είναι ύψους 996.775.000 $. Κατά τον χρόνο υπογραφής της συμβάσεως, δεσμεύθηκαν πιστώσεις FMS ύψους 488.419.750 $. Η εξέλιξη υποδηλώνει την συγκράτηση του κόστους πολύ χαμηλότερα από το όριο του 1,1 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει η ελληνική πλευρά εξαρχής. Αυτό επιτεύχθηκε λόγω της επιλογής από ελληνικής πλευράς, της υποβολής σε αναβάθμιση των 30 F-16 Block 52+ Advanced, έκδοση η οποία απαιτεί μικρότερης εκτάσεως παρεμβάσεις προκειμένου να ανέλθει στην προτεινόμενη διαμόρφωση. Ωστόσο, εφόσον επιλεγόταν η εναλλακτική πρόταση της αναβαθμίσεως των 38 F-16 Block 50, το κόστος θα ήταν μεν σχετικώς υψηλότερο (εντός πάντως των ορίων που είχε θέσει η ελληνική πλευρά) αλλά το πρόγραμμα θα απέδιδε συνολικώς μεγαλύτερο αριθμό, 92 μαχητικά (54 F-16 Block 52+, 38 F-16 Block 50), δηλαδή 8 περισσότερα εν σχέσει με την παρούσα επιλογή. Εξίσου μεγάλης σημασίας όμως είναι το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση, τα 30 F-16 Block 52+ Advanced θα παρέμεναν ως έχουν καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος, γεγονός που σημαίνει ότι η ΠΑ δεν θα εστερείτο διόλου των μοναδικών (και ολιγαρίθμων) μαχητικών της με δικτυοκεντρική ικανότητα δράσεως, χάρη στην ζεύξη δεδομένων Link 16 που ενσωματώνουν. Με την επιλογή που έγινε, όσο διάστημα τα F-16 Block 52+ Advanced υποβάλλονται σε εργασίες αναβαθμίσεως, η ΠΑ θα διαθέτει μειωμένο αριθμό μαχητικών ικανών για δικτυοκεντρική συνεργασία με τα ΑΣΕΠΕ EMB-145Η και τις αντιαεροπορικές συστοιχίες συστημάτων Patriot. Γεγονός το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν η Τουρκική Αεροπορία διαθέτει έναν στόλο 197 μαχητικών F-16 με Link 16 ενώ η ΠΑ περιορίζεται σε μόλις 30…

Πλέον τούτων, ενδεχομένη αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 με προσπορισμό υποσυστημάτων από τα F-16 που θα αναβαθμιστούν, θα απαιτήσουν νέα υπογραφή συμβάσεως και επιπλέον κόστος, που αυξάνεται από τις ανάγκες εγκαταστάσεως ζεύξεως δεδομένων Link 16 κ.λπ. Εάν εξαιρούντο της αναβαθμίσεως και έμεναν ως είχαν τα 30 F-16 Block 52+ Advanced, τότε ελάχιστες παρεμβάσεις θα ήταν ενδεχομένως απαραίτητες και το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών με ζεύξη δεδομένων θα ήταν 122 ενώ τώρα θα είναι μόνο 84. Συνεπώς, η απόφαση της ελληνικής πλευράς στην παρούσα φάση υποτάχθηκε πλήρως στην απαίτηση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμπιέσεως του κόστους, έναντι του επιχειρησιακού οφέλους. Ωστόσο, εάν μελλοντικώς αποφασιστεί η αναβάθμιση και των F-16 Block 50, η ελληνική πλευρά θα επιβαρυνθεί με νέο κόστος, με μεγάλο ωφελημένο την Lockheed Martin. Σε τελική ανάλυση, έχουμε μια ανορθολογική επιλογή. Σύμφωνα με την σύμβαση που ανέλαβε η Lockheed Martin, οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2027. Το πρόγραμμα θα αποδώσει στην Ελλάδα 84 αναβαθμισμένα μαχητικά που θα μπορούν να παραμείνουν επιχειρησιακά για επιπλέον 30 έτη, έως το 2048. Στις ΗΠΑ θα μεταβεί ένα αεροσκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπο. Εν συνεχεία, η εγκατάσταση των συλλογών αναβαθμίσεως θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, η οποία εκτιμά ότι θα μπορεί να αποδώσει 12 μαχητικά ανά έτος.

https://doureios.com/fthinoteri-tou-anamenomenou-i-symvasi-anavathmiseos-ton-ellinikon-f16v-giati/

1 comment :

  1. Μαλάκα ειλικρινά τώρα, ποιος κάθετε και τα διαβάζει αυτά? ποια δυκτιοκεντρικά και πούτσες μπλε ρε, καμιά πληροφορία υπάρχει για το αν τα blk52 έχουν επιτέλους rwr ή θα τρώνε πυραύλους στο κεφάλι από το πουθενά? Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, η αγορά των μαχητικών έγινε εξ αρχής για τα μάτια του κόσμου, γι'αυτό κι όταν ήρθαν με ελλειπή τα συστήματα αυτοπροστασίας δεν έδωσε κανείς σημασία. Το αυτό συνέβη και όλες τις προμήθειες από εκεί κι έπειτα. Όλα γίνονται για το παραμύθι του αξιόμαχου των ΕΔ και τις μίζες. Ελάχιστα συστήματα δουλεύουν όπως θα έπρεπε στην δημόσια υπηρεσία που λέγεται Ελληνικός στρατός και σίγουρα όχι τα πολεμικά αεροσκάφη!

    12G

    ReplyDelete