08/12/2018

Οι Η.Π.Α μπλοκάρουν παράδοση ισραηλινών F-16 στην Κροατία

Η Διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπλοκάρει την πώληση από το Ισραήλ αμερικανικών μαχητικών τύπου F-16 Barak, στην Κροατία, όπως σημειώνει η ηλεκτρονική πύλη ‘Axios’, επικαλούμενη ισραηλινούς αξιωματούχους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί δεν συμμετείχαν στην προσφορά.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση της Κροατίας αποφάσισε να αγοράσει 12 αεροσκάφη F-16 Barak, ηλικίας 30 ετών. Νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2017, το Ζάγκρεμπ ζήτησε την αγορά αεροσκαφών από πέντε χώρες, δηλαδή από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, την Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ. Τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησαν οι προσφορές και η ισραηλινή επιλέχθηκε ως η πιο ευνοϊκή. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε τη συμφωνία ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Κροατία θα αγοράσει από το Ισραήλ αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ και εκσυγχρονίσθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να πωλήσει αεροσκάφη σε τρίτους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ειδικά, όπως στην προκείμενη περίπτωση, είναι άμεσος ανταγωνιστής –στη διαδικασία της προσφοράς- των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον απείλησε να μπλοκάρει την υλοποίηση της συμφωνίας κατηγορώντας το Ισραήλ ότι προσπαθεί να ωφεληθεί σε βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.  Όπως αναφέρθηκε ο Πομπέο δεν είναι εναντίον της συμφωνίας που συνάφθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Κροατίας, αλλά την μπλοκάρει ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Ματίς.  Η αμερικανική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την Κροατία και το Ισραήλ, συνεργάζονται για την εξεύρεση προσιτής επιλογής που θα επιτρέψει την επιβεβαίωση της σύμβασης για την πώληση των «F-16 Barak».

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment