04/12/2018

Οι Σολύμοι και τα Ιερο-σόλυμα

  • "μέ τούς Σολύμους μαχήθηκε τούς ένδοξους τήν κρατίστη μάχην έλεγε πώς έδωσε μέ άνδρες". ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΣ ραψ. Ζ 184 - 185 στιχ.
  • "ο Άρης ο αχόρταγος γιά πόλεμο καθώς πολεμούσε τούς ένδοξους Σολύμους σκότωσε". ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΣ ραψ. Ζ 203-204 στιχ.
  • "Αυτόν από τούς Αιθίοπες γυρίζοντας ο κραταιός γαιοσίστης μακριά από τών Σολύμων τα όρη είδε". ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ραψ. Ε 282-283 στιχ.
  • "στη συνέχεια η ακτή απέναντι από την Κύπρο, έπειτα οι περιοχές που κατοικούν Σόλυμοι, Λύκιοι και Κάρες". ΣΤΡΑΒΩΝ Γεωγραφικά παρ.10 5-6 στιχ.
Οι Λύκιοι κατάγονται από την Κρήτη. Οι δύο γιοι της Ευρώπης, ο Σαρπηδόνας και ο Μίνωας, συγκρούστηκαν για το θρόνο και ο νικητής Μίνωας εξόρισε τον αδελφό του και τους υποστηρικτές του. Αυτοί έπλευσαν προς την Ασία και κατέληξαν στο έδαφος της Μιλυάδας, όπως ήταν το αρχαίο όνομα της χώρας όπου ζουν σήμερα οι Λύκιοι, ενώ οι Μίλυες τότε ονομάζονταν Σόλυμοι. Στη διάρκεια της βασιλείας του Σαρπηδόνα, οι Λύκιοι ήταν γνωστοί ως Τερμίλες, ένα όνομα που είχαν φέρει από την Κρήτη και το οποίο χρησημοποιείται ακόμα από τους γείτονες τους". ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΚΛΕΙΩ 173 παρ. 1-12 στιχ.

Τί μας λέει εδώ ο Ηρόδοτος για τους Λυκίους. H παλιά τους καταγωγή είναι Κρητική. Φιλονίκησαν όμως για την βασιλεία της Κρήτης με τα παιδιά της Ευρώπης, ο Σαρπηδών και ο Μίνως. Στην διαμάχη επεκράτησε ο Μίνως και έδιωξε τον Σαρπηδόνα μαζί με τους οπαδούς του. Εκείνοι, όταν τους έδιωξε, πήγαν στην Ασία, στην περιοχή της Μιλυάδος. Γιατί η χώρα που σήμερα κατοικούν οι Λύκιοι, παλιά λεγόταν Μιλυάς και οι Μιλύες ονομάζονταν τότε Σόλυμοι. Μετέπειτα οι Σόλυμοι εποίκησαν την χώρα της Παλαιστίνης, όπου ίδρυσαν την πόλη. Εκεί έκτισαν και τον ναό του πολιούχου θεού της πόλεως, του μεγίστου θεού των Ελλήνων. Ο ναός ονομάσθηκε “Διός Σολυμέως”. (σαν Έλληνες που ήταν ναό του Διός έφτιαξαν). Το 1026 π.χ. με τον Δαυίδ, οι Εβραίοι γκρέμισαν το ναό του Διός, στα ερείπια του οποίου έκτισε ο Σολομών τον περιώνυμο ναό του. Τα Σόλυμα οι εβραίοι στην Π.Δ τα αποκαλούν Σαλήμ.

Και έρχεται η επιβεβαίωση από τον Ιώσηπο (Εβραίος Ιστορικός ο οποίος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και πέθανε το 100 μ. Χ. ή Γιοσέφ όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) ο οποίος γράφει στην “Ιουδαϊκή αρχαιολογία” του: “Επειδή επί της εποχής του Αβραάμ του προγόνου μας, η πόλη λεγόταν Σόλυμα. (την βρήκαν από τους 'Ελληνες ως Σόλυμα). Πολλοί λένε ότι και ο Όμηρος τα αποκαλεί Σόλυμα. (αυτό όντως είναι σωστό δείτε τις αναφορές του Ομήρου παραπάνω). Την δε προσωνυμία “Ιερό” οι Εβραίοι έβαλαν αργότερα. Δηλαδή, Ιερό των Σολύμων = Ιερο-σόλυμα = Ιεροσόλυμα"

http://ermionh.blogspot.com/2018/12/blog-post_3.html

No comments :

Post a Comment