20/11/2018

Επιδρομή των Φιλανδών σε νήσους, κατά ρωσικών δραστηριοτήτων…

Πληροφορίες για μυστική βάση Ρώσων στο Αρχιπέλαγος Τούρκου, για διεξοδικές έρευνες για ένα Ρώσο ιδιοκτήτη νησιού και για ξέπλυμα παράνομου χρήματος απασχολούν την κοινή γνώμη της Φινλανδίας από τις 22 Σεπτεμβρίου που πραγματοποιήθηκε στο Αρχιπέλαγος Τούρκου η πλέον σύνθετη επιχείρηση που οι Αρχές Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα συνολικά 400 άτομα των Αρχών Ασφαλείας της Συνοριοφυλακής, των Μυστικών Υπηρεσιών και του στρατού της Φινλανδίας πραγματοποίησαν μια τεράστια επιχείρηση ελέγχου και συλλογής πληροφοριών σε 17 μικρά νησάκια στο Αρχιπέλαγος Τούρκου. Στόχος της αποστολής σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες η ανακάλυψη κυκλώματος ξεπλύματος παράνομου χρήματος ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Για την πραγματοποίηση της αποστολής οι Αρχές είχαν επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, χρησιμοποιήθηκε ένα αεροσκάφος D-228 της Συνοριοφυλακής, ταχύπλοα σκάφη των ειδικών δυνάμεων, άνδρες της τοπικής Αστυνομίας, στελέχη της Υπηρεσίας Φόρων και Συνοριοφύλακες. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο νησάκι Sakkiluoto/Säckilot το οποίο ανήκει στο 54χρονο Ρώσο επιχειρηματία Pavel Melnikov ιδιοκτήτη της εταιρείας Airiston Helmi Oy στην περιοχή Ybbersnas πλησίον της κωμόπολης Pargas, επίσης στο Αρχιπέλαγος Τούρκου σε μικρή απόσταση από την ομώνυμη πόλη και το νησί Sakkiluoto/Säckilot. Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετείχαν 100 άτομα των παραπάνω υπηρεσιών και ο ιδιαίτερος λόγος που τράβηξε την προσοχή των Αρχών και επικέντρωσαν τις έρευνες τους στο νησί Sakkiluoto/Säckilot σχετίζεται όχι μόνο με την καταγωγή του ιδιοκτήτη αλλά με τις υποδομές που αυτός έχει κτίσει στο νησί αυτό.

Σύμφωνα με αυτοψία που έκαναν οι φινλανδικές αρχές ο Ρώσος επιχειρηματίας Pavel Melnikov έχει κατασκευάσει σε ένα νησάκι μήκους 675 μέτρων και πλάτους 420 μέτρων συνολικά 9 προβλήτες ελιμενισμού. Επιπλέον, ο Ρώσος επιχειρηματίες έχει κατασκευάσει ελικοδρόμιο, 6 συγκροτήματα κατοικιών και 5 μικρότερα οικήματα καθώς και τρείς θέσεις ασφαλούς ελιμενισμού μικρών ταχύπλοων σκαφών εκτός των προβλητών. Σύμφωνα με τις Αρχές το νησί ήταν ακατοίκητο αλλά όλες του οι υποδομές ήταν έτοιμες για να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό ατόμων. Ακόμη το νησάκι Sakkiluoto/Säckilot είναι εξοπλισμένο με δορυφορικές κεραίες σε κάθε οίκημα, δίκτυο καμερών ασφαλείας και αισθητήρων κίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και από στελέχη των Αρχών Ασφαλείας της Φινλανδίας, η επιλογή του Ρώσου επιχειρηματία να αγοράσει νησάκια στην συγκεκριμένη περιοχή καθώς και οι υποδομές που κατασκεύασε στο νησί Sakkiluoto/Säckilot μπορεί να κρύβει κάτι πιο ύποπτο όπως μια μυστική κεκαλυμμένη επιχείρηση των Ρωσικών Στρατιωτικών Υπηρεσιών Πληροφοριών. Δεν είναι τυχαίο ότι αναλυτές χαρακτήρισαν την κατασκευή αυτών των υποδομών στο νησί ως προετοιμασία για κάποιου είδους μελλοντικές υβριδικές επιχειρήσεις.

Ο λόγος που οι Φιλανδοί βλέπουν κάτι ύποπτο πίσω από αυτή την επένδυση βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες.
Πρώτο το παρελθόν και η ταυτότητα του Pavel Melnikov καθώς και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι μια πολύ μπερδεμένη υπόθεση για ένα άνθρωπο με πολλές υπηκοότητες, ιδιοκτήτη πολλών εταιρειών στη Ρωσία και σε φορολογικούς παραδείσους ο οποίος επένδυσε εκατομμύρια στην κτηματομεσιτική αγορά του Αρχιπελάγους του Τούρκου χωρίς νά έχει αποκομίσει κάποιο όφελος από αυτή την επιχειρηματική προσπάθεια.
Δεύτερο το νησάκι Sakkiluoto/Säckilot βρίσκεται μόλις 2 μίλια από την βασική ασφαλή ναυτική ρότα ανεφοδιασμού της Φινλανδίας από το Δυτικό κόσμο. Η ναυτική αυτή ρότα συνδέει το λιμάνι του Τουρκού με την Σουηδία και τις λοιπές Βαλτικές χώρες με ασφάλεια αφού βρίσκεται μακριά από τη Ρωσία.
Τρίτο σε μικρή απόσταση από το νησάκι Sakkiluoto/Säckilot στην περιοχή Naantali βρίσκεται ένα από τα δύο διυλιστήρια της Φινλανδίας (με ημερήσια παραγωγή 50.000 βαρέλια) το οποίο τροφοδοτείται με πετρέλαιο από τάνκερ που ακολουθούν την ίδια ρότα για να προσεγγίσουν το λιμάνι του Τουρκού. Επιπλέον κοντά στην περιοχή αυτή βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τέταρτον μαρτυρίες αναφέρουν ότι στο υπόγειο του αρχηγείου της εταιρείας Airiston Helmi Oy του Ρώσου επιχειρηματία Pavel Melnikov εντοπίστηκαν εξελιγμένα συστήματα επικοινωνιών τα οποία υπο κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούν να βρεθούν στα γραφεία μιας κτηματομεσιτικής εταιρείας. Επιπλέον, η Airiston Helmi Oy αγόρασε πριν από οκτώ χρόνια από τα αποθέματα του Ναυτικού της Φινλανδίας ένα μικρό αποβατικό πλοίο και μια λάντζα για να τα χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη των νησιών που η εταιρεία κατέχει και διαχειρίζεται στο Αρχιπέλαγος του Τουρκού.

Αν και κατά την επιχείρηση των φινλανδικών αρχών προσήχθησαν για περεταίρω έρευνα για ξέπλυμα παράνομων χρημάτων δύο άτομα, ένας Εσθονός με ρωσική καταγωγή και ένας Ρώσος, Φιλανδοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι έρευνες των κρατικών αρχών περιλαμβάνουν και άλλα ζητήματα που σχετίζονται περισσότερο με την ασφάλεια του κράτους. Σύμφωνα με μια επίσημη κρατική μελέτη (https://yle.fi/uutiset/3-8664889) οι αρχές ασφαλείας της Φιλανδίας έχουν εντοπίσει στην επικράτεια πολλές ρωσικές κτηματομεσιτικές επενδύσεις σε στρατηγικής σημασία σημεία της χώρας όπως περιοχές πλησίον αεροδρομίων, στο Αρχιπέλαγος Τουρκού και πλησίον διαδρομών κινητοποίησης σε έκτακτες συνθήκες. Μάλιστα την συγκεκριμένη επίσημη κρατική μελέτη για το θέμα αυτό, υπάρχει και η αναφορά για πιθανότητα «Υβριδικού Πολέμου». Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι Φινλανδική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών (SUPO) παρακολουθούσε εδώ και χρόνια την δραστηριότητα της εταιρείας Airiston Helmi Oy. Όμως όπως φαίνεται ο Ρώσος επιχειρηματίας κατάφερε να αποκτήσει αρκετά νησάκια στο Αρχιπελάγους και να χτίσει σε αυτά αλλά και σε άλλες τοποθεσίες στην ηπειρωτική χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Αρχιπελάγους αρκετά καταλύματα για…πολυάριθμες οικογένειες και επισκέπτες.

Τελικά το κυνήγι του εύκολου κέρδους που επιτυγχάνεται στον κτηματομεσιτικό τομέα δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Ακόμη και σε προηγμένες κοινωνίες με ανεπτυγμένη την λεγόμενη «Κουλτούρα Ασφαλείας και Άμυνας» το κέρδος κυριαρχεί έναντι της ασφάλειας και της άμυνας του κράτους. Οι Φιλανδοί αν και αδράνησαν για πολλά, πολλά χρόνια τελικά κατάλαβαν ότι τίποτα δεν είναι τόσο αθώο όπως φαίνεται. Ο αντίπαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πλέον ακίνδυνα μέσα τις πλέον συνηθισμένες μεθόδους που δεν κινούν την υποψία των πολιτών και των πολιτικών. Οι Αρχές όμως που πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα θέματα, έχουν υποχρέωση να προειδοποιήσουν τους συνήθως απροετοίμαστους πολιτικούς και πολίτες για τους μελλοντικούς κινδύνους που κάποιες φαινομενικά ακίνδυνες ξένες επενδύσεις μπορούν να ενέχουν και όπως φαίνεται οι μυστικές Υπηρεσίες της Φινλανδίας αυτό έπραξαν. Σε τελική ανάλυση είναι υποχρέωση και δέσμευση των πολιτικών να ακούν και να λαμβάνουν σοβαρά τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων Αρχών του κράτους, καθότι αυτοί έχουν και την ευθύνη για την λειτουργία του κράτους και όχι τα όργανα αυτού.

Η περίπτωση των Ρωσικών επενδύσεων στη Φινλανδία θα έπρεπε να μελετηθεί από την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, τις Αρχές Ασφαλείας και την πολιτική ηγεσία της χώρας, καθότι οι Φιλανδοί κατάφεραν ενδεχομένως να αποτρέψουν μια μελλοντική έναρξη ενός «Υβριδικού Πολέμου». Το ζητούμενο όμως στην δικιά μας περίπτωση είναι η Ελλάδα τι κάνει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο όταν εκατοντάδες ξένοι επενδυτές έχουν αποκτήσει σημαντικά ακίνητα ακόμη και σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν ευαίσθητες…

https://www.defence-point.gr/news/epidromi-filandon-se-nisoys-kata-rosikon-drastiriotiton-didagmata-gia-tin-ellada

No comments :

Post a Comment