05/10/2018

Αλβανία: Επιστολή κατά της Θαλάσσιας Συμφωνίας εστάλη στον πρόεδρο από μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης

Στο τραπέζι του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, επί εβδομάδες υπάρχει μια επιστολή που απεστάλη από μέλος της αλβανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Η ιστοσελίδα Politiko.al, σημειώνει ότι ένας μέλος της αντιπροσωπείας έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία. Σύμφωνα με το μέλος αυτό, έως ότου συγκροτηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, η συμφωνία δεν πρέπει να υπογραφεί. Η επιστολή αυτή έχει αποσταλεί εκτός από τον πρόεδρο της Αλβανίας, στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και σε αυτήν τονίζεται ότι η συμφωνία με την Ελλάδα υπονομεύει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Μετά το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτής της επιστολής από μέλος της αλβανικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, η οποία απεστάλη στον Ιλίρ Μέτα, Έντι Ράμα και Γκραμόζ Ρούτσι (πρόεδρο, πρωθυπουργό, πρόεδρο Βουλής). Ο Ράμα στην εκπομπή «Real Story» της τηλεόρασης ‘Vizion Plus’, παραδέχθηκε την ύπαρξη αυτής της επιστολής. «Δεν το αρνούμαι, Υπάρχει μια ανησυχία. Λάβετε υπόψη ότι σε μια ομάδα διαπραγμάτευσης 12 ή 15 ατόμων δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Γίλι Μανιάνι της πρώτης κυβέρνησης Ράμα, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ότι η συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, πρέπει να περάσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο, δήλωσε ότι ο Μέτα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το Συνταγματικό Δικαστήριο.  «Ο πρόεδρος ως επικεφαλής του κράτους δεν χρειάζεται να περιμένει το Συνταγματικό Δικαστήριο για να καταγγείλει μια ψεύτικη διαδικασία διαπραγματεύσεων, απόλυτα υπαγορευμένης από την ελληνική κυβέρνηση! Αυτή η διαδικασία υπαγόρευσης, γίνεται αποδεκτή χωρίς ντροπή από την κυβέρνησή μας, που έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο συμφωνίας και μια σκανδαλώδη χαρτογράφηση που είναι καθαρά γεωγραφική ανταλλαγή. Δώστε την υφαλοκρηπίδα και θα απολαύσετε θαλασσινό νερό! Ο πρόεδρος ως εκπρόσωπος της ενότητας του λαού, απλά να καταγγείλει αυτή τη φάρσα και αντικοινωνικό προϊόν της. Ακολούθως πρέπει να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή όχι Συνταγματικό Δικαστήριο! Η εξουσιοδότηση είναι το συνταγματικό του καθήκον και όχι το Δικαστήριο. Γιατί να μην κρύβεται πίσω από το επιχείρημα (όχι άδικα) από κάποιο δικαστήριο, αλλά να εγγυηθεί στον αλβανικό λαό ότι δεν επιτρέπει την ανταλλαγή εδαφών με την Ελλάδα! Έτσι απαιτείται να κάνει»

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ουσιαστικά δεν υπάρχει, πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1992, αφού από τα εννέα μέλη του, τρία έχουν παραιτηθεί ή έχουν ολοκληρώσει τις εντολές τους, τέσσερα έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά και μόνο δύο έχουν μείνει αλώβητα.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment