28/10/2018

Ινδία: Προγραμματισμός για περιφερειακή ηγεμονία στη θάλασσα

Το πρώτο αμιγώς ινδικής κατασκευής αεροπλανοφόρο για το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας, μπορεί να έχει μια καθυστέρηση 8 ετών. Αυτό σημαίνει ότι το Νέο Δελχί θα μείνει με μόνο επιχειρησιακό αεροπλανοφόρο το INS Vikramaditya των 45.000 τόνων που αγόρασε από τη Ρωσία, το οποίο όμως θα κατευθυνθεί για επισκευές σύντομα. Με προγραμματισμένη παράδοση του εγχώριου Ινδικού αεροπλανοφόρου (IAC) από το ναυπηγείο του Cochin, για το 2023, το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό κοιτάζει προς ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς που θα το πλαισιώσει. Ανώτερος αξιωματικός του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε ότι «Μέχρι τη στιγμή που ο αερομεταφορέας θα ανατεθεί για επιχειρησιακή λειτουργία, παγκοσμίως όλες οι ναυτικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούν μαχητικά πέμπτης γενιάς και όχι τέταρτης όπως το F-18 της Boeing, το γαλλικό Rafale ή το σουηδικό Gripen."

Στην προσφορά της Ινδίας υπάρχουν τέσσερις προτάσεις, δηλαδή η Dassault Aviation της Γαλλίας με το Rafale, το F-18 Super Hornet της εταιρείας Boeing Company, το«Gripen» της Σουηδίας και το MiG-29 K της Ρωσίας, για τα 57 αεροσκάφη του Ναυτικού, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει επιχειρησιακά ζητήματα λόγω ελαττωμάτων στους κινητήρες και στην ατράκτο του ρωσικού MiG 29 K. Μέχρι να κατασκευαστεί το νέο αεροπλανοφόρο της Ινδίας, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην έκδοση 5 μονάδων μονού κινητήρα του F-35A, F-35B και F-35C της Lockheed Martin για την αεροπορία, τους πεζοναύτες και το ναυτικό, αντίστοιχα στο μέλλον. Νωρίτερα φέτος, στην USPACOM (US Pacific Command) ο επικεφαλής Ναύαρχο Harry Harris Jr. είχε αφήσει ανοιχτά τα σενάρια αγοράς από την Ινδία οπλικά συστήματα και αεροσκάφη όπως το F-16s, το F/A-18E, το Sea Guardian UAS, το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων MH-60R και φυσικά το F-35 Joint Strike Fighter, τα οποία όλα έχουν την υποστήριξη της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Πάντως, η Ινδία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της, αφού πριν από λίγες εβδομάδες έκλεισε συμφωνία αγοράς των συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

http://www.onalert.gr/stories/auto-einai-to-sxedio-tis-indias-gia-perifereiaki-hgemonia-sth-thalassa/72453

No comments :

Post a Comment