03/09/2018

Νέο υβριδικό F-22 Raptor

Η Lockheed Martin χωρίς πολύ φασαρία προωθεί ένα νέο υπόδειγμα του μαχητικού της F-22 εφοδιασμένου με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα του άλλου stealth μαχητικού της, του F-35. Αντί ενός μαχητικού 6ης γενιάς η ανάπτυξη του οποίου θα κοστίσει δισεκατομμύρια προωθείται η ενσωμάτωση των καλύτερων στοιχείων του F-35 στο F-22, με στόχο τη δημιουργία ενός αεροσκάφους χωρίς αντίπαλο, κυριολεκτικά, ενδεχομένως και για αρκετές δεκαετίες. «Δημιουργούμε ένα υβριδικό μαχητικό. Δεν είναι F-22, δεν είναι F-35. Είναι συνδυασμός και των δύο. Και το υβρίδιο μπορεί να ενταχθεί σε υπηρεσία πολύ-πολύ πιο σύντομα από ένα μαχητικό προερχόμενο από ένα εξ’ ολοκλήρου νέο σχέδιο», δήλωσε αναλυτής.

Η είδηση θυμίζει και την πρόταση της Lockheed Martin στους Ιάπωνες, το οποίο παραπέμπει σε προσπάθεια των Αμερικανών να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης του νέου αυτού μαχητικού. Ενδεχομένως, σε βάθος χρόνου, στο πρόγραμμα αυτό να ενταχθεί και το Ισραήλ, καθώς αυτό θα κάλυπτε την επιδίωξη – δέσμευση διατήρησης ποιοτικού πλεονεκτήματος της Αεροπορίας του στη Μέση Ανατολή, αλλά και την αύξηση των υπό κατασκευή αεροσκαφών για περαιτέρω μείωσης του κόστους. Το υβριδικό μαχητικό, παρόμοιο με αυτό που η LM προωθεί στην Ιαπωνία, θα ενσωματώσει τα πλέον προηγμένα επιχειρησιακά συστήματα του F-35 και όλες τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας stealth.

Όσον αφορά το πρόγραμμα, σε μια γενικότερη θεώρηση πρόκειται για μια από τις διάφορες επιλογές, αντικείμενο των οποίων είναι η αντιμετώπιση των ρωσικών και κινεζικών μαχητικών στις επόμενες δεκαετίες. Η εξέλιξη του F-22 ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 όταν η τεχνολογία των υπολογιστών δεν είχε φτάσει στο σημερινό επίπεδο. Το F-22 ανέβασε την ιδέα του μαχητικού σε νέα ύψη. Μπορεί να πολεμήσει σε κλειστή αερομαχία αλλά και να πλήξει τον αντίπαλο πριν αυτός ακόμα το δει. Το F-35 είναι μονοκινητήριο, μικρότερο, μεταφέρει μικρότερο οπλικό φορτίο και η αεροπορική υπεροχή δεν είναι ο πρωταρχικός του ρόλος.

Περιττό να αναφέρουμε ότι πέραν της Ιαπωνίας και του Ισραήλ, υποψήφιες χώρες για ένταξη στο πρόγραμμα θα ήταν θεωρητικά η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη, κάτι το οποίο εάν συμβεί, θα ενισχύσει θεαματικά την προοπτική οικοδόμησης ισχυρής συμμαχίας με στόχο την αντιμετώπιση του κινεζικού ηγεμονισμού στην περιχή Ασίας-Ειρηνικού. Η ιδέα έχει πολλά πλεονεκτήματα και οικονομικά καθώς, όπως αναφέρθηκε, παρόμοια πρόταση έχει γίνει και στην Ιαπωνία από τη LM. Παρόμοια εξέλιξη θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι έχει υπάρξει σε έναν βαθμό και στο παρελθόν, όταν από το F/A-18 Hornet προέκυψε το Super Hornet.

https://www.defence-point.gr/news/neo-yvridiko-f-22-me-ola-ta-kaloudia-tou-f-35-colpo-grosso-ton-ipa

No comments :

Post a Comment