25/09/2018

Αρχές Οκτωβρίου "κλειδώνει" το τελικό κείμενο της διακρατικής συμφωνίας του EastMed

Μετά την διήμερη συνάντηση της ομάδας εργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ για την προώθηση του αγωγού EastMed, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, συνέχεια αναμένεται να δοθεί με νέα συνάντηση της Ομάδας Εργασίας στην Κύπρο, τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. Εκεί, θα καταληχθεί το τελικό κείμενο της διακρατικής συμφωνίας, το οποίο θα είναι στα πρότυπα του αγωγού TAP. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για το κείμενο που βάζει το πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται να κινηθούν οι εταιρείες που θα αναλάβουν την υλοποίηση του έργου. Να σημειωθεί πως παρά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου την προηγούμενη εβδομάδα για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς αερίου από το κυπριακό κοίτασμα “Αφροδίτη” σε τερματικό σταθμό στην Αίγυπτο, φαίνεται, για την ώρα - σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο - να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά των διεργασιών προώθησης του EastMed.

Αυτό γιατί μέσα στο 2018, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο κατά πάσα πιθανότητα, θα οριστεί η ημερομηνία για την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας από τους Υπουργούς, γεγονός που πιθανόν να συνδυαστεί με την παρουσία των Πρωθυπουργών των κρατών. Έχοντας από την μία, το μεγάλο κεφάλαιο των υδρογονανθράκων να έχει ανοίξει και να γράφονται οι πρώτες σελίδες του και από την άλλη τα μεγάλα ενεργειακά έργα υποδομής που δρομολογούνται και σχετίζονται με την Ελλάδα, όπως οTAP, ο IGB, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και ο EastMed, γίνεται σαφές ότι το ενεργειακό τοπίο της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής θα γνωρίσει ριζικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, οι αγωγοί TAP και EastMed διατηρούν στρατηγική σημασία και για την Ευρώπη καθώς η γηραιά ήπειρος αποκτά για πρώτη φορά ουσιαστικά εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν (μέσω του TAP) και τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω του EastMed.

https://energypress.gr/news/arhes-oktovrioy-stin-kypro-kleidonei-teliko-keimeno-tis-diakratikis-symfonias-toy-eastmed-telos

No comments :

Post a Comment