10/09/2018

Συγκροτήθηκε «Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» μεταξύ ΠΓΔΜ - ΕΛΛΑΔΑΣ - Ο Μάρκος Μπόλαρης επικεφαλής

Συγκροτήθηκε κοινή διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων (ΚΔΕΕ) μεταξύ της πΓΔΜ και την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, αναφέρει δημοσίευμα του PlusIInfo. Σύμφωνα με το άρθρο 8, παράγραφος 5 της τελικής Συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, η οποία υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 (Συμφωνία των Πρεσπών), η Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΚΔΕΕ) θα εξετάσει τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Στη σύνθεση της ΚΔΕΕ υπάρχουν επτά μέλη με επικεφαλής τον πρέσβη Βίκτορ Γκάμπερ.

Ο 70χρονος Βίκτορ Γκάμπερ είναι ένας από τους παλαιότερους και γνωστότερους διπλωμάτες καριέρας των Σκοπίων, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία. Μεταξύ αυτών δύο αφορούν την Ελλάδα: «Η σχέση της Ελλάδας με τη μακεδονική εθνική μειονότητα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, 1985» και  «Το όνομα Μακεδονία- ιστορία δίκαιο, πολιτική, 2010".

The Hellenic Information Team

Το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε πως άρχισε η συγκρότηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και πΓΔΜ, η οποία θα εξετάσει εάν απαιτούνται αλλαγές στα σχολικά βιβλία που χρησιμοποιούνται στις δύο χώρες. Ειδικότερα, σύσταση της Επιτροπής προβλέπεται από την συμφωνία των Πρεσπών, στο πλαίσιο του άρθρου 8, που αφορά πρωτίστως την εξάλειψη εκφάνσεων αλυτρωτισμού. Η Ελλάδα θα διαθέτει επτά μέλη στην Επιτροπή, με πρόεδρο τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ. Σημειώνεται ότι το άρθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών που αφορά την Επιτροπή μπορεί κατ’ εξαίρεση να αρχίσει να εφαρμόζεται πριν την οριστική κύρωσή της. Εάν η Συμφωνία δεν κυρωθεί από οποιαδήποτε από τις δύο χώρες του έργο της Επιτροπής δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment