06/09/2018

Εξώδικο Ελλήνων ψαράδων κατά της κυβέρνησης: «Ο άνισος ακήρυκτος πόλεμος με τους Τούρκους αλιείς»

Η εξώδικος δήλωση - διαμαρτυρία - καταγγελία έγινε προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας και κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, στην Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιά και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους ακόμη κι όταν από τα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα», καταγγέλλουν με εξώδικη διαμαρτυρία τους προς την κυβέρνηση που κοινοποιείται και στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές τριάντα έξι Ελληνες αλιείς. Καλούν, δε, όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν αποτελεσματικά και να επιλύσουν το συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως αναφέρουν «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία». Επιπλέον, ζητούν «να παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα», που προβλέπει συλλήψεις και πρόστιμα.

Οπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, η πρακτική αυτή των Τούρκων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες αλλά οψίμως κλιμακώθηκε, όπως αποκάλυψε και η «Κ» με αλλεπάλληλα αναλυτικά ρεπορτάζ. Τώρα όμως οι Ελληνες ψαράδες κινούνται νομικά και απαιτούν να προστατευθούν τα δικαιώματά τους. Οι καταγγελίες, που κατόπιν του εξωδίκου είναι πλέον ενδικοφανείς, είναι σοβαρότατες. Μιλούν για παραλείψεις της διοίκησης και εμπόδια στην άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας. Η επίσημη απάντηση την οποία έχουν λάβει οι Ελληνες κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών και οι αλιείς από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι, σύμφωνα πάντα με την εξώδικο καταγγελία, «ότι, δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». «Αντί να αποτρέψουν και να συλλάβουν τους, επί σειρά ετών, παράνομα λυμαίνοντες τα ελληνικά χωρικά ύδατα Τούρκους αλιείς, μένουν απλά παρατηρητές και έτσι τα τουρκικά σκάφη “κερδίζουν” αλιευτικά πεδία όλο και πιο δυτικά, κυρίως προς την ηπειρωτική Ελλάδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Το ζήτημα αφορά ολόκληρο το Αιγαίο και όχι μόνον περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου. «Σήμερα στο Θρακικό Πέλαγος δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 τουρκικά σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη έως την Καβάλα είναι μόλις 30», σημειώνουν οι Ελληνες ψαράδες και προσθέτουν πως συχνά απειλούνται από τα τουρκικά σκάφη με εμβολισμό ή και βύθιση από τα απόνερα που δημιουργούν.

Σε άλλο σημείο του εξωδίκου αναφέρεται πως «η Τουρκία, με τη χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων που πλέουν σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους, έχει αρχίσει να “καταλαμβάνει χώρο” με “ειρηνικά μέσα”, προσπαθώντας έτσι να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους “χρησικτησία” θαλάσσιων περιοχών, φθάνοντας πλέον εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων». Ομως, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν κινούνται μόνον στην παραμεθόριο, αλλά και στο Δυτικό Αιγαίο σε περιοχές όπου υπάρχουν διεθνή ύδατα, που απέχουν δηλαδή περισσότερο από 6 ναυτικά μίλια από τη φυσική ακτογραμμή, χωρίς όμως να περιορίζονται σε αυτά, αλλά πλησιάζουν ελληνικά νησιά και βραχονησίδες σε αποστάσεις ακόμα και μικρότερες του ενός μιλίου, αμφισβητώντας έτσι εμπράκτως την εθνική μας κυριαρχία. Οι Τούρκοι κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών δεν διστάζουν να διενεργήσουν αλιεία σε αποστάσεις μικρότερες ακόμη και του ενός μιλίου, αλλά και σε πολλές των περιπτώσεων του μισού μιλίου, μη σεβόμενοι την οριοθέτηση της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας - Τουρκίας). Στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται βορείως από τη Σάμο και την Ικαρία και νοτίως από την Κω και δυτικά από την Πάτμο, μπαίνουν καθημερινά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων περί τις 15 με 20 τουρκικές μηχανότρατες. Αλλες τόσες μπαίνουν από την Κω μέχρι τη Σύμη και περισσότερες βορειότερα, στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη.

http://www.kathimerini.gr/983235/article/epikairothta/ellada/o-anisos-akhryktos-polemos-me-toys-toyrkoys-alieis

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Ο γ.γ της Ενωσης Αλιέων Αλεξανδρούπολης μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 για το εξώδικο που έστειλε στην κυβέρνηση μαζί με άλλους 35 συναδέλφους του

Για «παράνομη αλιεία τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που παραβιάζουν κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή του Αιγαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας» κάνει λόγο η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ σε κατεπείγουσα ερώτηση που απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αναφερόμενη στην εξώδικη διαμαρτυρία τριάντα έξι Ελλήνων αλιέων προς την κυβέρνηση, οι οποίοι μιλούν για «κλιμάκωση ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου από τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου», ανέδειξε τα περιστατικά αυτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας την άμεση αντίδραση της Κομισιόν. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Βόζεμπεργκ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά και του θαλάσσιου πλούτου της χώρας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αλιείας της ΕΕ.

Η κ. Βόζεμπεργκ καταγγέλλει ότι οι προκλητικές ενέργειες:
α) Εμποδίζουν παράνομα την άσκηση αλιευτικής δραστηριότητας της Ελλάδας εντός των χωρικών της υδάτων, αμφισβητώντας έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της ΕΕ.
β) Παραβιάζουν κατάφωρα τις σχέσεις καλής γειτονίας, που η Τουρκία οφείλει να σέβεται ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.
γ) Παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων αποθεμάτων από την υπεραλίευση,

Και ρωτά την Επιτροπή:
– Πώς σκοπεύει να αντιδράσει για να προστατεύσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, που είναι και ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, από τις παράνομες δραστηριότητες των τουρκικών αλιευτικών σκαφών, τα οποία συνεπικουρούνται από την τουρκική ακτοφυλακή;
– Τι μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αλιείας προκειμένου να διαφυλάξει τον ελληνικό θαλάσσιο πλούτο και την προστασία του αλιεύματος;

ΑΜΠΕ

2 comments :

  1. Anonymous6/9/18 13:31

    Κουράγιο και στρατηγική ψυχραιμία παιδιά! Δεν είναι τίποτα, μην πάμε και σε πόλεμο για τις τσιπούρες λέω'δα!

    12G

    ReplyDelete
  2. ΠΕΣ ΤΑ ΒΡΕ 12G. ΕΙΠΑΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ...

    ReplyDelete