15/09/2018

Το Ιράν έπληξε με πυραύλους κουρδικούς στόχους στο Ιράκ

Εκτοξεύτηκαν από το νοτιοδυτικό Ιράν. Ο ένας στόχος ήταν το αρχηγείο των Κούρδων στο Erbil. Συντρίμμια έγινε και το αρχηγείο του PDKI στην Koya. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα, ενώ 20 ακόμα άτομα τραυματίστηκαν. Σε συνέντευξη τύπου στο Erbil, ο Aso Hasanzade, αναπληρωτής ΓΓ του IKDP, υπό την ηγεσία του Mustafa Mevldi, είπε: "Το Ιράν μας κτύπησε, έστειλε διεθνές μήνυμα κυρίως προς τις ΗΠΑ. Η επίθεση στο αρχηγείο μας δεν είναι μόνο ένα θέμα μεταξύ Ιράν και Κούρδων αλλά πολύ ευρύτερο διότι αφορά την σταθερότητα της περιοχής".

Το Ιράν παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις του βομβάρδισαν κουρδικές στρατιωτικές μονάδες στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο με ιρανικούς πυραύλους να σφυροκοπούν την περιοχή. Σύμφωνα με τον αρχιστράτηγο των Φρουρών της Επανάστασης, Mohammad ‘Ali Jafari, στις 8 Σεπτεμβρίου οι ιρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν κτύπημα εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρανικού Κουρδιστάν (PDKI) στο βόρειο Ιράκ.

Ο πρόεδρος του Ιράκ καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως "αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση και τρομερή παραβίαση της ασφάλειας της χώρας και πρόσθεσε πως νοιώθει βαθιά θλίψη. Παρακαλώ την ηγεσία του Ιράν να καταλάβει την χρησιμότητα του διαλόγου" ανέφερε. Και ο Μ.Μπαρζανί όμως καταδίκασε την επίθεση."Είμαι πολύ αναστατωμένος από την εξέλιξη αυτή. Καταδικάζω τις επιθέσεις. Καλώ όλες τις πλευρές να μην μετατρέψουν την περιοχή του Κουρδιστάν σε πεδίο μάχης καθώς η Μέση Ανατολή εγκλωβίζεται σε απειλές, προκλήσεις και προβλήματα".

https://dimpenews.com/

Κουρδικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το ‘ιρανικό καθεστώς εκτέλεσε τρεις νεαρούς Κούρδους’ κατά την επίθεσή του σε κουρδικό χωριό σε δυτική περιοχή του Ιράν, ενώ έχουν παρατηρηθεί μετακινήσεις του ιρανικού στρατού στην περιοχή Μεριβάν. Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή ο στρατός του Ιράν άρχισε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, ως προειδοποίηση προς τους Κούρδους αντάρτες. Μετέφερε μάλιστα στα σύνορα Ιράν-βόρειου Ιράκ αρκετά στρατεύματα και βαριά όπλα. Αναφέρθηκαν ότι τάφροι ανασκάφτηκαν επίσης σε δύο γραμμές των συνόρων. Κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών διαμαρτυρήθηκαν για τις σφαγές του ιρανικού καθεστώτος κατά του κουρδικού πληθυσμού της περιοχής. Όπως σημειώνεται, η πολεμική αεροπορία του Ιράν μαζί με την τουρκική πολεμική αεροπορία έκαναν επιδρομές κατά Κουρδικών θέσεων στο βόρειο Ιράκ. Το δημοσίευμα σημειώνει οι κοινές τουρκο-ιρανικές αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή έγιναν τελευταία φορά το 2013.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment