04/09/2018

Ιράν: Αν δεν μπορούμε να εξάγουμε εμείς πετρέλαιο τότε δεν θα εξάγει κανείς

Το Ιράν θα εμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Μέσης Ανατολής αν φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να μεταφέρει το πετρέλαιο που παράγει μέσω των στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο της χώρας. Αν η Ισλαμική Δημοκρατία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στενά για τις εξαγωγές πετρελαίου, “δεν θα υπάρχει καμία ασφάλεια ούτε για τους υπόλοιπους που χρησιμοποιούν τα στενά ούτε για το πετρέλαιο που θα εξάγεται από την περιοχή”, ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ο επικεφαλής προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, Mohammad Bagheri. Ο αμερικανικός στρατός και οι άλλες στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής “γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μικρότερο λάθος στην περιοχή, θα έχει βαρύτατο κόστος για αυτούς”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Ιράν έχει απειλήσει, ήδη από τις αρχές Ιουλίου, ότι μπορεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα στενά του Ορμούζ, που σημειωτέον αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για το πετρέλαιο παγκοσμίως. Οι δηλώσεις του Ιρανού στρατιωτικού αξιωματούχου έρχονται μετά την επιβολή εκ νέου του πακέτου κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από τις ΗΠΑ. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ενταθούν από Νοέμβριο όταν και στο στόχαστρο θα βρεθούν οι πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου, η καρδιά δηλαδή της ιρανικής οικονομίας. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως ο στόχος τους είναι να μειώσουν στο μηδέν τις πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν. Από την πλευρά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υποστηρίζει την ιδέα πως, αν δεν επιτραπεί στο Ιράν να εξάγει πετρέλαιο, τότε δεν θα επιτραπεί σε καμιά χώρα της περιοχής να εξάγει πετρέλαιο από τον Κόλπο.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την Πυρηνική Συμφωνία του Ιράν και η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων έχει οδηγήσει μια σειρά επιχειρήσεις να παγώσουν τις δραστηριότητές τους στην συγκεκριμένη χώρα. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Total όπου ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός αποσύρθηκε από τη συμφωνία για την ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου πεδίου φυσικού αερίου. Παρατηρούνται και αντίστροφες τάσεις όπως για παράδειγμα είναι η περίπτωση της κινέζικης Sinopec όπου η πετρελαϊκή εταιρεία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

https://energypress.gr/news/iran-den-mporoyme-na-exagoyme-emeis-petrelaio-tote-den-tha-exagei-kaneis-stin-periohi

No comments :

Post a Comment