16/09/2018

Η Κίνα κατασκευάζει παγοθραυστικό με πυρηνική ενέργεια για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στην Αρκτική.

Η Κίνα δεν έχει περιοχές της Αρκτικής, αφού τα βόρεια σύνορά της είναι η Κεντρική Ασία και η Σιβηρία και όχι ο Βόρειος Πόλος. Η Αρκτική όμως προσφέρει πράγματα που θέλει η Κίνα, όπως πόροι και ναυτιλιακές διαδρομές. Έτσι, η Κίνα έχει ανοίξει προσφορά για παγοθραυστικό με πυρηνική ενέργεια, το οποίο τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι είναι ένα πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση ενός αεροπλανοφόρου πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη στρατιωτική ιστοσελίδα του Chinamil, θα είναι το πρώτο παγοθραυστικό με πυρηνική ενέργεια της Κίνας και θα είναι σε θέση να σπάσει τον πάγο, να ανοίξει τις πλωτές οδούς στην πολική περιοχή και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Κινέζος αναλυτής δήλωσε πως η μονάδα πυρηνικής ενέργειας του πλοίου είναι τεράστια και μπορεί να ενσωματωθεί σε έναν πυρηνικό αεροπλανοφόρο μόλις αναβαθμιστεί. Το πυρηνικό παγοθραυστικό θα ενταχθεί δίπλα στο πρόσφατο Snow Dragon 2, το πρώτο εγχώριο παγοθραυστικό της Κίνας, και το παλαιότερο Xuelong, που χτίστηκε στην Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον της Κίνας είναι κυρίως εμπορικό. Όπως επισημαίνει το Κέντρο ΕΕ-Ασίας, η Κίνα υπέγραψε διεθνείς συνθήκες σχετικά με την Αρκτική ήδη από το 1925. Η Κίνα κυκλοφόρησε την πρώτη της λευκή βίβλο για την Αρκτική νωρίτερα φέτος, η οποία περιγράφει την πολιτική του Πεκίνου για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του περιβάλλοντος της Αρκτικής, για να διεξάγει επιστημονική έρευνα και να συμμετέχει στη διεθνή διακυβέρνηση της περιοχής. Αλλά, όπως και άλλα κράτη, η Κίνα κοιτάζει την προοπτική να ανακαλύψει τις πρώτες ύλες που εκτίθενται από την υπερθέρμανση της Αρκτικής. Και, κυρίως, υπάρχει η προοπτική για νέες ναυτιλιακές διαδρομές που είναι η ψυχή μιας οικονομίας που βασίζεται στις εξαγωγές, όπως η Κίνα. Η Λευκή Βίβλος αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι με το λιώσιμο των πάγων, οι συνθήκες για την ανάπτυξη της Αρκτικής μπορεί να αλλάξουν σταδιακά, προσφέροντας ευκαιρίες για εμπορική χρήση θαλάσσιων διαδρομών και ανάπτυξη πόρων στην περιοχή. Προσθέτει πως, οι εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ναυτιλία, το διεθνές εμπόριο και τον ενεργειακό εφοδιασμό, θα επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.

Η Κίνα διαθέτει 900 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναστήσει την αρχαία εμπορική διαδρομή του δρόμου του μεταξιού μέσω της Κεντρικής Ασίας προς την Ευρώπη. Ένα παγοθραυστικό με πυρηνική ενέργεια ικανό για αποστολές μεγάλης αντοχής θα ήταν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την δημιουργία του αντίστοιχου "πολικού δρόμου του μεταξιού". Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τις προσπάθειες της Κίνας. Ποιες κοντινές βάσεις θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο στόλος της Αρκτικής της Κίνας για ανανέωση και συντήρηση; Πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο σε περίπτωση που η κατάσταση ενταθεί λόγω των απαιτήσεων για φυσικούς πόρους ή για την προστασία των θαλάσσιων διαδρομών; Ένα παγοθραυστικό, ακόμα και πυρηνικό, δεν την καθιστά αρκτική δύναμη.

http://www.onalert.gr/stories/kina-programmatizei-kataskeyi-neou-pagothraystikou-gia-tin-arktiki/70567

No comments :

Post a Comment