02/09/2018

Με δάνεια η Κίνα ενισχύει τη θέση της στην Αφρική.

Δάνειο 328 εκατ. δολαρίων της κινεζικής Exim Bank στη Νιγηρία για τη βελτίωση των τηλεποικοινωνιακών υποδομών της αφρικανικής χώρας  Δάνειο ύψους 328 εκατ. δολαρίων θα χορηγήσει η κινεζική Exim Bank στη Νιγηρία για τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας αυτής της Δυτικής Αφρικής. Η συμφωνία υπεγράφη κατά την εξαήμερη επίσκεψη του Νιγηριανού προέδρου Muhammadu Buhari στην Κίνα, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι «αδύναμες» τηλεπικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική, η πολυπληθέστερη χώρα ενώ ταυτόχρονα έχει μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου. Η συμφωνία, η τελευταία σε μία σειρά κινεζικών δανείων στη Νιγηρία από τότε που ανέλαβε το αξίωμα του Buhari το 2015, έρχεται καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να εμβαθύνει τους δεσμούς του με την Αφρική. Όπως ανέφερε η νιγηριανή προεδρία, η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάπτυξης της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Η κυβέρνηση Buhari δήλωσε ότι θέλει να βελτιώσει την τεχνολογική υποδομή της χώρας για να τονώσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από την πώληση πετρελαίου από την οποία προέρχονται τα δύο τρίτα των κρατικών εσόδων.

http://bankingnews.gr/index.php?id=381869

Η Κίνα θα προσφέρει επιπλέον 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομική ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών, δεσμεύθηκε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια της συνόδου Κίνας- Αφρικής που πραγματοποιείται στο Πεκίνο. Στο πλαίσιο της στήριξης που προσφέρει στην Αφρική η Κίνα θα παράσχει μεταξύ άλλων 15 δισεκατομμύρια δολάρια «δωρεάν βοήθεια και δάνεια χωρίς τόκους», υπογράμμισε ο Σι. Παράλληλα στη διάρκεια μακράς του ομιλίας κατά την έναρξη του έβδομου «Φόρουμ για την σινοαφρικανική συνεργασία» ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα ή κατάλογο των ενδιαφερόμενων κρατών, ότι η χώρα του «θα ακυρώσει» ένα μέρος του χρέους το οποίο θα ωριμάσει φέτος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών της αφρικανικής ηπείρου. Τα 60 αυτά δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν την παροχή δύο πιστωτικών γραμμών 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα θα συσταθούν δύο ταμεία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και των εξαγωγών αφρικανικών ειδών, τα οποία θα διαθέτουν αποθέματα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον οι κινεζικές εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να επενδύσουν «τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια» στην Αφρική τα επόμενα τρία χρόνια. Στη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου κορυφής Κίνας- Αφρικής το 2015 στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Σι είχε επίσης ανακοινώσει την παροχή βοήθειας 60 δισεκ. δολαρίων σε βοήθεια και δάνεια προς τις αφρικανικές χώρες. Ο ασιατικός γίγαντας επενδύει ετησίως πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική από το 2015 και μετά για έργα υποδομών ή βιομηχανικά πάρκα. Όμως αυτές οι επενδύσεις, τις οποίες γενικά χαιρετίζουν οι αφρικανικές χώρες που επιθυμούν να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, έχουν αυξήσει παράλληλα πολύ το χρέος τους και την εξάρτησή τους από το Πεκίνο, όπως καταγγέλλουν πολλοί επικριτές κυρίως από τη Δύση. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο China Africa Research Initiative (Cari) με έδρα την Ουάσινγκτον, η Κίνα είχε δανείσει στην Αφρική συνολικά 125 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2000 ως το 2016.
ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment