14/08/2018

Κίνα: Υπό ανάπτυξη (;) Νέο stealth UAV μαχητικό "Dark Sword"

"Οι ΗΠΑ έχουν υποτιμήσει επανειλημμένα πόσο γρήγορα εξελίσσεται σε επίπεδο στρατιωτικής τεχνολογίας η Κίνα. Η Πολεμική Αεροπορία των  ΗΠΑ, έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι κυριαρχείται από μια «Μαφία πιλότων μαχητικών αεροσκαφών» που επιμένουν στον αυξημένο ρόλο των επανδρωμένων αεροσκαφών σε βάρος της τεχνολογικής προόδου και ίσως της αεροπορικής υπεροχής."

Η Κίνα κυκλοφόρησε μακέτες και εικόνες ενός νέου, μη επανδρωμένου, stealth μαχητικού αεροσκάφους που υποδηλώνουν μια εντελώς νέα διάσταση εναέριου πολέμου. Ο Justin Bronk, εμπειρογνώμονας του εναέριου πολέμου στο Royal United Services Institute, δήλωσε ότι το «Dark Sword» αντιπροσωπεύει μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού από τα σχέδια των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.  Το «Dark Sword» φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να συμμετέχει σε αερομαχίες και εξ αποστάσεως αεροπορικές επιθέσεις. Έχει πολύ μεγαλύτερη ομοιότητα με αεροσκάφη όπως το F-22 Raptor και το F-35 της Αμερικής ή το J-20 της Κίνας από ότι με ένα drone τύπου Predator. Ένα τέτοιο αεροσκάφος, εάν παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς, χωρίς να απαιτείται η εκπαίδευση πιλότων, θα μπορούσε τουλάχιστον να απορροφήσει πυραύλους από τα αμερικανικά μαχητικά. «Η ποσότητα αποτελεί ένα ξεχωριστό είδος ποιότητας», δήλωσε ο Bronk. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι αμερικανικές δυνάμεις θα πολεμούν εναντίον υπερηχητικών, ατρόμητων, μη επανδρωμένων μαχητών, που θα μπορούν να ελιχθούν θεωρητικά εξίσου καλά ή και καλύτερα από τα επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η ανάπτυξή του «Dark Sword» έχει προχωρήσει υπό καθεστώς πλήρους μυστικότητας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο κοντά βρίσκεται η Κίνα στο να γίνει το «Dark Sword» επιχειρησιακό. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η μακέτα του «Dark Sword» μπορεί αυτή τη στιγμή, να πετάξει. Αυτό που είναι εμφανές, είναι ότι η Κίνα συνεχίζει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην απόκτηση μια τέτοιας ικανότητας. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχει αυτή τη δυνατότητα κάποια στιγμή στο μέλλον, είτε με το «Dark Sword» είτε με κάποιο άλλο μοντέλο.

http://www.onalert.gr/stories/

1 comment :

  1. Anonymous14/8/18 16:23

    Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΟΨΗ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete