03/08/2018

Εκτός E.L.A (Emergency liquidity assistance) και η Πειραιώς - Η Ελλάδα ζητά 625 εκατ. με έκδοση τριμήνων

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΛΙΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΟΙ ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΚΙ ΟΛΟ.
ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΣΥΔΟΤΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ, ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΟΥΛΑ ΜΟΥΡΗ ΠΕΡΙ ΑΝΘΗΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΛΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ. ΕΙΔΑΤΕ ΠΟΣΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ;

- ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ (ΠΡΕΠΕΙ) ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΓΓΥΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΥΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ (ΜΕ ΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΟ) ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΣΤΡΕΦΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ.

- ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ;
ΤΟΤΕ ΟΛΟΣ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ  ΚΑΙ ΝΑ ΠΩΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΜΑΣ. ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΝΟΜΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ /ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΗΣ.

- ΜΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ, ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...
ΑΚΡΙΒΩΣ. ΙΣΩΣ ΤΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ. ΑΦΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ.

Υ.Γ: ΑΦΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ. Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΕΣ ΕΣΥ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.
ΟΛΑ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΑΣΧΟΛΙΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΘΟΥΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΘΕΑΤΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΗ ΤΟΝ ΕΣΑΕΙ ΑΝΗΞΕΡΟ ΕΛΛΗΝΑ.

Επισπεύδουν την απεξάρτηση από τον ELA οι ελληνικές τράπεζες, με την Πειραιώς να αποπληρώνει πλήρως τα κεφάλαια που είχε αντλήσει, ακολουθώντας την Εθνική που είναι ELA-free από τον Δεκέμβριο του 2017. Αν και ο ELA παραμένει φθηνότερος από το δανεισμό από τις αγορές, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον εντατικοποιήσει το πλάνο απεξάρτησης καθώς θέλουν να αποδείξουν ότι έχουν βελτιώσει τη ρευστότητά τους και ανταποκρίνονται στα business plans. Οι ελληνικές τράπεζες βέβαια για να αποπληρώσουν τον ELA “στραγγίζουν” την οικονομία καθώς βρίσκονται σε διαδικασία πιστωτικής συρρίκνωσης, παρά την αύξηση των καταθέσεων. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των ελληνικών τραπεζών έως το τέλος του 2018, θα δοθούν αθροιστικά χορηγήσεις της τάξης των 8 δισ. ευρώ-, που συνιστά έναν ακόμη χρόνο πιστωτικής συρρίκνωσης.

Αν και ο ELA είχε επιτόκιο 1,55%, εν τούτοις θεωρούνταν ακριβός, έναντι της ΕΚΤ, το κόστος όμως παραμένει αισθητά χαμηλότερο από τις αγορές. Η απεξάρτηση από τον ELA εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την ευελιξία των ελληνικών τραπεζών τόσο ως την αναζήτηση κεφαλαίων, όσο και στη χάραξη πολιτικής για την αύξηση εσόδων. Όπως επισημαίνουν οι οίκοι αξιολόγησης στις εκθέσεις τους ο μηδενισμός του ELA αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την περαιτέρω αναβάθμιση των τραπεζών. Παράλληλα όμως θα βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, κίνηση που συνιστά πρόοδο στην κατεύθυνση της Βασιλείας ΙΙΙ.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Τράπεζα Πειραιώς αφού πέτυχε την αποπληρωμή των δανείων του ESM κινείται τώρα για πώληση χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων. Στη συνέχεια και μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της τάξης των 300 εκατ. το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητα και τα ίδια κεφάλαια, συντελώντας έτσι στην ουσιαστική και πολύπλευρη βελτίωση του προφίλ της τράπεζας.

Τα νερά των αγορών θα δοκιμάσει το υπουργείο Οικονομικών αυτή την εβδομάδα, καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη 8 Αυγούστου έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με στόχο να αντλήσει 625 εκατ. ευρώ.Αν και η έκδοση είναι προγραμματισμένη και εντάσσεται στο σχέδιο επαναχρηματοδότησης βραχυχρόνιου χρέους, εν τούτοις η ανταπόκριση των αγορών θα είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί εν μέσω αναταράξεων που προκαλούν η Ιταλία και η έκθεση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, ενώ η δη­μο­πρα­σία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους. Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

https://crisismonitor.gr/

Στην «ξεροκεφαλιά» του Αλέξη Τσίπρα που πολέμησε την προληπτική γραμμή στήριξης παρά τα πλεονεκτήματά της, προτιμώντας την υποτιθέμενη «καθαρή έξοδο», αποδίδει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung το οριστικό τέλος στις ελπίδες για ποσοτική χαλάρωση και waiver (φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες από την ΕΚΤ).  Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση και οι τράπεζες στην Ελλάδα θα λάβουν όχι και τόσο καλά νέα από την ΕΚΤ. Διότι μαζί με το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει και η προνομιακή μεταχείριση για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ, η ΕΚΤ θα σβήσει τις ελπίδες των Ελλήνων να συμμετάσχει η χώρα τους έστω και για λίγους μήνες στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας (QE)». Η εφημερίδα αποδίδει τις αποφάσεις της Ευρωτράπεζας στην «ξεροκεφαλιά» του Έλληνα πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.liberal.gr/arthro/215443/

No comments :

Post a Comment