02/08/2018

Έλληνας κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στα μαθηματικά

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, τον Έλληνα μαθηματικό ο οποίος μόλις στα 27 του χρόνια έλυσε τον γρίφο του Νας. Ο καθηγητής του MIT δεν έχει σταματήσει όμως μόνο σε αυτή του την ανακάλυψη, αλλά συνεχίζει να προοδεύει και να σημειώνει επιτυχίες, καθώς ο ίδιος τιμήθηκε και με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στα μαθηματικά, το Rolf Nevanlinna Prize.  Το βραβείο Rolf Nevanlinna Prize απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονες κάτω των 40 ετών που συνεισέφεραν στα μαθηματικά των υπολογιστών. Δίνεται παράλληλα με το βραβείο Fields, που θεωρείται το Νόμπελ των Μαθηματικών. Ο λόγος που η Διεθνής Μαθηματική Ενωση τίμησε με αυτό το βραβείο τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη είναι επειδή «διαμόρφωσε την κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα σε θεμελιώδη προβλήματα» που έχουν σχέση με τα μαθηματικά και την οικονομία.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (με βαθμό 9,98, με άριστα το 10), έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Berkeley, πριν τον προσλάβει η Microsoft και φύγει από εκεί, και έναν χρόνο μετά να γίνει, στα 28 του, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ. Σήμερα, 36 ετών, διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ και εδώ και μερικά χρόνια ο ίδιος δουλεύει πάνω σε προβλήματα που συνδυάζουν την επιστήμη των υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη και οικονομική προβλήματα.

Οσο για το πως αισθάνθηκε που τιμήθηκε με αυτό το βραβείο, ο ίδιος ανέφερε πως είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία και χαίρεται πάρα πολύ. «Υπήρχε ένα πρωτόκολλο μυστικότητας και για αυτό το λόγο μαθεύτηκε σήμερα που έγινε η βράβευση», πρόσθεσε.

http://www.iefimerida.gr/news/435152/ethniki-yperifaneia-o-konstantinos-daskalakis-kerdise-ena-apo-ta-simantikotera-vraveia

2 comments :

  1. Καλησπέρα isxys. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το συγκεκριμένο επιστήμονα και αν είναι όντως τόσο σημαντικός όσο φαίνεται? Μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το ότι προάγουν την τεχνητή νοημοσύνη σαν θρησκεία..

    ReplyDelete
  2. ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΔΙΑΝΟΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ. ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΥΛΟ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΥΣΙΟΣ, ΑΧΡΩΜΟΣ, ΑΟΣΜΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΛΕΝΕ ..."ΑΠΟΛΙΤΙΚ". ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΤΥΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΕΣ ΩΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΣΕΤΑ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΣΒΥΝΕ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΝΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕ ΓΕΝΙΚΑ Η ΜΟΥΡΗ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΟΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΙΘΑΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΙΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕΝΑΡΙΑ.
    ΑΝ Α ΤΟΤΕ ΚΑΝΕ Χ
    ΑΝ Β ΤΟΤΕ ΚΑΝΕ Ψ
    ΑΝ Γ ΤΟΤΕ ΚΑΝΕ Φ
    ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘ ΕΞΗΣ.

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜiΣΜΕΝΟ "machine learning", ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΜΕ ΤΑ "ΑΝ", ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΔΙΑΔΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ !!! ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.

    ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΛΟΓΙΚΕΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΠΑΡΚΩΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ. "ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΙ ΑΥΤΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ;" ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΧΩΡΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΤΗΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ, ΕΚΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΩΜΑΤΑ.
    ΟΧΙ, ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.

    ΚΟΥΡΗΤΗΣ

    ReplyDelete