21/08/2018

Πρόεδρος Σαλβαδόρ: Τέλος οι σχέσεις με Ταϊβάν, προσεγγίζουμε την Κίνα - Έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ

H κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊβάν ενόψει της σύναψης διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα, ανήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν. Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων επιβεβαίωσε η Ταϊπέι, η οποία και εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Σαν Σαλβαδόρ και του Πεκίνου. Μετά και την διακοπή των σχέσεων με το Ελ Σαλβαδόρ, αυτή τη στιγμή μόνο 17 χώρες ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν την Tαϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τον διαγωνισμό προσφοράς χρημάτων με την Κίνα για το ζήτημα αυτό» σχολίασε καυστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Υποστήριξε μάλιστα ότι το Ελ Σαλβαδόρ ζητούσε από την Ταϊπέι χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός λιμένα τον οποίο η ταϊβανέζικη κυβέρνηση θεωρούσε απρόσφορο. «Η πίεση της Κίνας θα κάνει την Ταϊβάν πιο αποφασισμένη να συνεχίσει τον δρόμο της, αυτόν της δημοκρατίας και της ελευθερίας» διεμήνυσε ο Γου.

https://www.tribune.gr/world/news/article/495892/proedros-salvador-telos-oi-scheseis-me-taivan-proseggizoyme-tin-kina.html

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ταϊβάν και να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα προκαλεί «έντονη ανησυχία» στις ΗΠΑ, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Στην ανακοίνωση αυτή, την οποία η προεδρία των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Πέμπτης, προστίθεται ότι η απόφαση που πήρε το Σαν Σαλβαδόρ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι θα έχει συνέπειες που θα διαρκέσουν για δεκαετίες. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι θα εναντιωθεί στις «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητες ως προς τις διεθνείς σχέσεις που προσάπτει στο Πεκίνο και την κινεζική «ανάμιξη» στη Λατινική Αμερική. «Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις αφυπνίζονται και συνειδητοποιούν το γεγονός ότι τα οικονομικά θέλγητρα της Κίνας οδηγούν σε οικονομική εξάρτηση και (κινεζική) κυριαρχία, όχι μια εταιρική σχέση», συνεχίζει η ανακοίνωση. Η Ταϊβάν υπογράμμισε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι θα συνεχίσει τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια της Κίνας — που χαρακτήρισε «όλο και περισσότερο εκτός ελέγχου» — να της αποσπάσει τους τελευταίους της συμμάχους σε διεθνές επίπεδο, μετά την απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ. Η χώρα αυτή είναι η τρίτη φέτος που διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι και σύναψε σχέσεις με το Πεκίνο.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment