06/07/2018

NSA: Μικροϋπολογιστής TRINITY

Η διαρροή του καταλόγου της ομάδας ANT (Advanced Network Technology, Προχωρημένη Τεχνολογία Δικτύων) του τμήματος TAO (Tailored Access Operations, Επιχειρήσεις Βελτιωμένης Πρόσβασης) της NSA (National Security Agency, Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) μας έδωσε μία εικόνα στις προηγμένες τεχνολογίες που έχει στη κατοχή της η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τεχνικές παρακολουθήσεις. Ένα από αυτά ήταν και ο μικροϋπολογιστής με κωδική ονομασία «TRINITY».

Ο εν λόγω μικροϋπολογιστής μπήκε στο κατάλογο ειδικού εξοπλισμού ANT του TAO στις 8 Μαΐου του 2008. Είναι σημαντικό διότι μιλάμε για, κυριολεκτικά, δέκα χρόνια πριν. Επίσης, προκαθορισμένη ημερομηνία πιθανού αποχαρακτηρισμού αυτής της τεχνολογίας ήταν 8 Ιανουαρίου του 2032. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το πόσο μικρός είναι αυτός ο υπολογιστής, έχει ύψος 1.06 εκατοστά, μήκος 2.1 εκατοστά, και πλάτος 0.66 χιλιοστά!

Το «TRINITY» έχει όλα τα βασικά μέρη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έχει επεξεργαστή ARM 9 που λειτουργεί στα 180MHz, αποθηκευτικό χώρο τύπου Flash χωρητικότητας 4MB (μοντέλο AT49BV322A), τρία κυκλώματα μνήμης τύπου SDRAM (μοντέλο MT48LC8M32) που του δίνουν 96MB, και τέλος μία συστοιχία προγραμματιζόμενων πυλών FPGA με δυνατότητα ενός εκατομμυρίου πυλών (μοντέλο XC2V1000).

Η επίσημη περιγραφή του «TRINITY» είναι η ακόλουθη σε ελληνική απόδοση.

Το TRINITY χρησιμοποιεί τη στάνταρτ αρχιτεκτονική κοριών του TAO. Η αρχιτεκτονική παρέχει μία ανθεκτική, ρυθμιζόμενη, στάνταρντ ψηφιακή πλατφόρμα που προσφέρει δραματική βελτίωση απόδοσης σε σχέση με τα σχέδια που βασίζονταν στο παρωχημένο μικροελεγκτή HC12. Ένα προγραμματιζόμενο PCB (Πλακέτα Τυπωµένου Κυκλώµατος) χρησιμοποιώντας έτοιμα εξαρτήματα έχει αναπτυχθεί και είναι διαθέσιμο ως στάνταρντ πλατφόρμα. Το MCM (εξάρτημα πολλαπλών κυκλωμάτων) TRINITY περιέχει ένα μικροελεγκτή ARM9, ένα FPGA, μνήμη Flash και μνήμη SDRAM.


Κάτι τουλάχιστον εντυπωσιακό ήταν το υπολογιζόμενο κόστος του «TRINITY». Σύμφωνα με το κατάλογο ήταν $625000 ανά 100 τεμάχια. Δηλαδή, $6250 ανά κάθε μικροϋπολογιστή «TRINITY». Ειδικοί του χώρου βάσει των παραπάνω είχαν καταλήξει ότι το «TRINITY» τοποθετούνταν μυστικά μέσα σε διάφορα συστήματα από τεχνικούς της NSA ώστε να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση. Από το σχέδιο του μπορεί να υποθέσει κανείς ότι λαμβάνει ρεύμα μέσω USB. Για παράδειγμα θυμηθείτε τηΝ γνωστή φωτογραφία τεχνικών της NSA που είχε διαρρεύσει ο κύριος Ε. Σνόουντεν. Στη φωτογραφία οι τεχνικοί άνοιγαν μυστικά στις αποθήκες του αεροδρομίου δικτυακές συσκευές που προορίζονταν για συγκεκριμένους στόχους και τοποθετούσαν τέτοιους μικροϋπολογιστές ώστε όταν η συσκευή ενεργοποιούνταν να έχουν άμεση απομακρυσμένη πρόσβαση.

Θέλουμε να το τονίσουμε και πάλι, το «TRINITY» είναι ένας μικροϋπολογιστής παρακολουθήσεων 10 ετών. Μπορείτε να υποθέσετε και μόνοι σας πως μοιάζουν αυτοί οι υπολογιστές σήμερα.

https://defensegr.wordpress.com/2018/07/02/nsa-mikroypologisths-trinity/

No comments :

Post a Comment